Отпускането на втория транш от спасителната помощ за Гърция отново бе отложено

Отпускането на втория транш от спасителната помощ за Гърция отново бе отложено
Финансовите министри на страните от еврозоната, заседаващи заедно с представители на МВФ и на гръцкото правителство, не успяха да постигнат споразумение за следващия транш от спасителния заем от 7 млрд. евро за Гърция, съобщиха световните агенции. 
 
Лично председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум съобщи новината след заседанието в Брюксел, което бе прекъснато след полунощ без резултат. Въпросът ще бъде отново разгледан на следващото заседание на Еврогрупата на 15 юни в Люксембург, когато ще бъде окончателно завършен вторият отчет за извършените от Гърция реформи.
 
"Ние сме много близо до споразумение, но засега не успяхме да преодолеем "ножицата" между онова, което може да бъде направено в Гърция (по съкращаването на бюджетните разходи) и онова, което трябва да бъде направено", каза Дейселблум. 
 
Той добави, че на съвещанието бил констатиран "огромният прогрес", който Гърция е направила през последния месец за изпълнение на пакета от политически мерки и икономически реформи, които се изискват от нея, за да получи така необходимите ѝ парични средства и да избегне фалит на държавата. 
 
Оставало обаче Атина да извърши още някои действия, а институциите, следящи изпълнението на спасителната програма, все още трябвало да извършат някои проверки. Той изрази надежда спасителният транш за Гърция да бъде отпуснат до летните отпуски.
 
Дейселблум посочи също така, че споразумение за облекчаване на гръцкия дълг, за което Атина настоява, засега не е възможно и че са необходими още дискусии преди следващото заседание на Еврогрупата (отговаряща за състоянието на еврозоната) след три седмици. 
 
Той изрази надежда, че дотогава Международният валутен фонд ще се съгласи да приеме спасителната програма за Гърция. 
 
Дейселблум изрази мнение, че "всякакви форми на облекчаване на дълговото бреме на Гърция, ако въобще се стигне до тях, ще бъдат възможни едва след завършването на третата програма за макрофинансова помощ за страната". 
 
За ново реструктуриране на дълга настоява МВФ, който само при това условие е готов да предостави на Гърция допълнителна финансова помощ по своя линия. 
 
Страните от еврозоната, обаче, които са основни кредитори на Атина, засега не са готови за нови облекчения на условията за погасяване на гръцките заеми. 
 
През 2012 г. те вече се съгласиха на реструктуриране на част от дълговете ѝ, включително и на удължаване на сроковете за тяхното погасяване, обаче тази мярка се оказа недостатъчна, за да може страната да бъде в състояние поне да обслужва самостоятелно дълга си, да не говорим за неговото погасяване. 
 
Гърция в момента е в етап на изпълнение на третата международна програма за макрофинансова помощ в размер на 86 млрд. евро, приета през лятото на 2015 г. 
 
Общият обем на всичките три програми, приети след 2010 г., вече надхвърли 300 млрд. евро.
 
Атина очаква втория транш от третата програма вече повече от година, но отпускането му все се отлага поради разногласията между кредиторите и гръцкото правителство за съдържанието на пакета от реформи, имащи за цел съкращаването на бюджетните разходи. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?