Отпускат се 400 хил. лв. срещу болестта "син език" по стадата

Отпускат се 400 хил. лв. срещу болестта "син език" по стадата

Министерството на земеделието и храните ще отпусне 400 хил. лева за борба с болестта "син език" по стадата, съобщи министърът на земеделието Димитър Греков след заседанието на кабинета в сряда.

Той уточни, че е поискал отпускането на 800 хил. лв. допълнителни средства от правителството за борба с болестта, която е засегнала Хасковска област, както селата край Ивайловград и Маджарово. То обаче не е удовлетворено и затова отпускаме 400 хил. лв. от бюджета на министерството каза Греков.

Болестта върлува от около 20-тина дни и непрекъснато взема жертви сред овце, кози и крави. Някои животновъди вече са загубили почти изцяло стадата си, пишат местни медии от региона.

Болестта "син език" се предава от ухапване от насекоми, най-често комари. Това, което може да се направи, е пръскане срещу тях и избиване и изгаряне на заразените и на умрелите животни.

В засегнатите райони има забрана за пашата на всички животни, в часовете на активен летеж на комарите от 19 до 8 часа.

Болестта "син език" се наблюдава в години на висока влажност и по поречието на водни басейни. Последно в Хасковска област е регистрирана през 1999 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес