Отпускът за бременност и раждане се увеличава на 200 дни или на една година

Отпускът за бременност и раждане се увеличава на 200 дни или на една година

Депутати от мнозинството и опозицията ще подкрепят на първо четене и двата законопроекта за промени в кодекса за социално осигуряване, които се отнасят до размера на отпуска по майчинство, стана ясно в четвъртък. Парламентът обсъди на първо четене двата проекта, а утре ще ги гласува.

Предложенията, които парламентът ще гласува в петък, са на депутатите от НДСВ Христина Христова и Милен Велчев и на Хасан Адемов (ДПС) и Петър Мръцков (Коалиция за България).

Законопроектът на ДПС и левицата предвижда отпускът за бременност и раждане, която в момента е 135 дни, да стане 200 дни. Както и досега, размерът на обезщетението ще бъде 90% от заплата на майката.

Според предлаганите промени, продължителността на отпуска за отглеждане на дете ще бъде две години, като през целия период ще се получават компенсации за майчинство. Те обаче не се отнасят до неосигурени родилки, уточни Адемов.

Вносителите посочиха, че необходимите средства за реализирането на законопроекта са около 20 млн. лева.

В проектопредложението на Милен Велчев и Христина Христова е записано майките да получават също 90% от работната си заплата, но до навършването на едногодишна възраст на детето.

Според действащия кодекс за социално осигуряване обезщетението за отглеждане на дете няма връзка с работната заплата и осигурителния доход на работещите жени.

В момента размерът на обезщетението, което се плаща по време на 135-дневния платен отпуск за бременност и раждане, е 90% от трудовото възнаграждение.

Ако майката иска да остане вкъщи и да гледа детето си, до 2-годишната му възраст тя получава месечно обезщетение, което се определя всяка година от правителството. За тази година то е 160 лв., т.е. колкото е минималната работна заплата. Безработните майки и тези, които не са били осигурявани, получават 100 лв.

Според исканията на майките, огласени на протести в началото на месеца, обезщетението за майчинство трябва да се определя в зависимост от доходите на двамата родители и да е минимум 250 лева за първата година, а за втората – не по-малко от 180 лева.

По време на обсъждането на проектите Хасан Адемов заяви, че ДПС ще подкрепи и двата и между двете четения в обединения законопроект може да се изберат най-разумните решения.

Христина Христова коментира, че и двата законопроекта допринасят за подобряване на ситуацията, свързана с отпуск по майчинство.

Депутатката от ДСБ Антонела Понева също каза, че ще подкрепи на първо четене и двата законопроекта, тъй като в тях има положителни моменти.

Ще се осигуряваме за допълнителна пенсия чрез професионални схеми

Допълнителното доброволно пенсионно осигуряване да става чрез изготвянето на професионални схеми. Така работодателите ще могат да създават собствени осигурителни програми за служители си, които ще се регламентират с подписването на колективните трудови договори. Това предвиждат други промени в кодекса за социалното осигуряване, които бяха приети в сряда от парламентарната комисия по труда и социалната политика.

По настояване на ЕС законопроектът, който синхронизира българското законодателство с европейското, трябва да бъде приет от Народното събрание най-късно до края на месеца.

Решението за размера на вноската, на допълнителната пенсия и срока, в който тя ще се получава, ще се взема съвместно фирмата и синдикатите. Кодекса предвижда и мъжете, и жените да се възползват от доброволното пенсионно осигуряване след като навършат 60 години. Така страната ще отговаря на изискванията на ЕС за водене на антидискриминационна политика в тази област.

Депутатите обаче отхвърлиха предложението допълнително осигуряващите се по професионални схеми у нас да получават пожизнена пенсия и решиха възнаграждението за трудов стаж да се изплаща само за определен срок.

Българските пенсионни дружества, които управляват средствата, ще могат да развиват дейност във всички държави от ЕС. От своя чуждите дружества могат да правят същото у нас. Същевременно в европейските директиви за доброволно осигурява е заложено, че всяка страна само избира какви да са правилата за професионалните схеми.

Добринка Бонева от Министерството на труда и социалната политика, което внася законопроекта обясни, ако някое дружество си хареса пенсионна схема на компания в друга страна от ЕС то ще може да сключи договор с нея и да управлява парите в България.

Тази постановка в законопроектът предизвика възражения от страна на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) и Националния осигурителен институт (НОИ). Представителите на двете организации посочиха, че така се създава дискриминационна практика спрямо българските граждани.

Никола Абаджиев, председател на БАДДПО, обясни, че ако българско пенсионно дружество, което работи и у нас, и в страна от ЕС, където има професионални схеми, даващи възможност за пожизнена пенсия, ще плаща пожизнена пенсия на чуждестранни, но не и на българските граждани.

“Така Джон ще получава пожизнена пенсия, а Иван - не”, допълни Абаджиев.

Управителят на НОИ Йордан Христосков, също коментира, че в сегашния вид законът създава по-благоприятни условия за чуждите институции, които управляват пенсионни фондове.

Като цяло от БАДДПО намират законопроекта като объркан и предлагащ остаряла форма за допълнително пенсионно осигуряване. Той заяви, че не е против приемането на европейските директиви в тази област, но уточни че в момента България използва една модерна форма на пенсионно осигуряване.

Този път парламентарната социална комисия прие отпадането на спорния текст в кодекса, който регламентираше прехвърлянето на всички заварени случая на доброволно осигуряване към новите професионални схеми след влизането в сила на закона.

Ако бъде приет, законопроектът, ще влезе в сила след като България стане член на ЕС.

Споделяне

Още от България