Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Отровната лъжа за лошия ЕС

12 коментара
Отровната лъжа за лошия ЕС

Като слуша човек част от българските политици, може да остане с впечатлението, че България не членува доброволно в ЕС, а води тежка и неравна отбранителна битка с него, че не се ползва от неговите блага (като свободите и многомилиардните финансови инжекции), а е поробена от него беззащитна жертва, че другите страни-членки (особено по-големите) са едва ли не врагове на България, които нямат друга грижа, освен да я съсипят.

Невярно и подвеждащо

Те са "лицемерни и фалшиви", "изключително нахално и колониално се опитват да ни превърнат в суровинна база и база за добив на човешка ръка", нанасят удар след удар по българската икономика и затова е "крайно време да излезем от приспивната песен и наивния сън, че ни третират като равни" и да спрем "да се държим мило и любезно" с тях...

Всичко това е обилно гарнирано с приказки за "еврочиновниците", "бюрокрацията в Европа" и анонимния "Брюксел" като събирателни понятия, зад които се крие някакво непроницаемо, враждебно и бездушно към проблемите на хората чудовище, което прави каквото си поиска, при това срещу незаслужено високо заплащане.

Пътьом да отбележим, че под една или друга форма подобни неща могат да се чуят и другаде в ЕС, дори понякога и в най-големите страни, за които иначе битува убеждението, че именно те дърпат конците. Което показва, че проблемът не е само български.

Отношенията в ЕС, разбира се, не са розова идилия. А политиката и решенията му не са резултат от безоблачна братска любов. Но създаваната от много български (и не само) политици представа за ЕС като диктат на големите над малките и като война на бюрокрацията срещу хората е също толкова подвеждаща и невярна. Същността, смисълът и начинът на функциониране на Съюза нямат нищо общо с нея.

Сблъсък и баланс на интереси

Тази представа може да се проследи в много конкретни сюжети. За България най-красноречивият пример напоследък е т.нар. пакет "Мобилност" за автомобилния транспорт. Тук българската позиция безусловно се представя като правилна и справедлива, а позицията на опонентите ѝ - като погрешна и нечестна. Като коварен заговор за фалиране на българските фирми и отмъкване на работниците им с цел сриване на българския бюджет и умишлен грабеж (на 14 милиарда лева или 17% от БВП).

Разбира се, че предлаганите нови регулации не са мотивирани (само) от загриженост за българските шофьори, които с месеци мизерстват по европейските паркинги. А от интересите на френските, германските, италианските и прочие фирми, шофьори, синдикати и данъкоплатци. Защото конкуренцията (която те определят като дъмпинг) от Изток им носи фалити, безработица и по-ниски стандарти на трудовия пазар. За което те също винят ЕС.

Иначе казано: независимо от това какво ни се струва правилно и справедливо, в случая става дума за сблъсък на реални интереси, като "техните" интереси са също толкова естествени, легитимни и подлежащи на защита, колкото и "нашите". Изходът от този сблъсък обаче няма да е като в спортен плейоф, в който или печелиш, или губиш, а единият отбор задължително отпада. Изходът е в намирането на разумен баланс, от който в края на краищата печелят всички.

Именно в това са смисълът и функцията на ЕС - да балансира интересите чрез взаимни компромиси, отстъпки и компенсации. Както по конкретни теми, така и по-общо. Рано или късно Брюксел ще намери този баланс и за автомобилните превози, както многократно го е правил и ще продължи да го прави. Включително в още по-заплетени теми и конфликти с много по-висок залог, каквито има в изобилие и в момента - например около новия бюджет, промените в миграционната политика и реформата на еврозоната.

Инструментите

За тази цел ЕС разполага със съответните инструменти. Това най-напред са неговите институции, които осигуряват представителност на безкрайното разнообразие от национални, политически, икономически, социални, регионални интереси. Крайните решения са резултат от сложен баланс и обвързаност на правомощията между трите основни институции на Съюза - пряко избирания Европейски парламент, Съветът, в който заседават правителствата, и Комисията, която изпълнява поставените ѝ политически цели, като предлага законодателни и оперативни решения. Затова когато чуете някой да критикува "раздутата европейска бюрокрация" (която, впрочем, е много по-рационална и ефективна от администрацията в редица страни-членки), попитайте го дали е готов да съкрати представителството на своята страна или партия в европейските институции.

Вторият инструмент са процедурите. Най-важните решения в Съвета например се взимат или с консенсус, или с квалифицирано мнозинство - "за" трябва да гласуват поне 55% от държавите-членки, представляващи най-малко 65% от населението на ЕС. Тъй че и най-големите не могат да решават сами.

Всички печелят

Естествено, ЕС трябва да се реформира и развива. Също както и много от страните-членки, чиито политици често си измиват ръцете с ЕС, за да прикрият собственото си нежелание и безсилие да направят необходимите реформи. Но голямата картина, която не бива да изпускаме от поглед, изглежда така: от този процес на постоянно търсене на баланс в крайна сметка печелят всички. И затова са част от най-могъщия обединен пазар и най-доброто място за живеене в света - пространство на свобода, права, законност и мир.

Затова никак не е чудно, че това пространство е подложено на силен натиск отвън - от мигриращите, които търсят по-добър живот, от икономически конкуренти, от диктатори, които виждат в неговия привлекателен и заразителен пример заплаха за себе си и за властта си.

Има обаче и опити за "предаване на крепостта" отвътре. Отровната лъжа за "европейския гнет", разпространявана поради неразбиране или с някаква користна цел, работи именно за това.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Boris Kamov
  #12

  Пак ще повторим: ЕС е орел, рак и щука, или: Вода и шарлан. Както и да завърташ работата, Ясене, все е тая - нито водата ще се смеси със шарлана, нито орела, ракът и щуката ще дръпнат колата в същата посока. Дано разбираш какво искам да кажа. Европейските държави имат различни интереси и възможности. Не могат и не искат да се равняват по Германия и Франция. "Инструменти", "баланс на интереси", "всички печелят" са пропагандни глупости и ти добре го знаеш, но това не ти пречи да си получаваш парите

 2. Горда Европейка
  #11
 3. Никой не опровергава аргументите ми! Още един-готиния ЕС-е на път да приеме двойни стандарти в авто транспорта! КОито да дискирминират Източна Европа и да я поставят в по-неизгодна позиция от страни нечленики на блока като Србиа и македониа! ТОва се нарича-пакетът-Макрон!

 4. deni123
  #8

  не знам защо все циклим едно и също. ЕС не е държава. България няма да стане Франция или Германия от днес за утре. Нужни са десетилетия. Най-голямата грешка на един проект е да тръгне да "ОПРАВЯ" всички, за да станат като Германия. Не се прави така. Всеки си работи неговото, а който иска повече трябва да отговори на определени стандарти и критерии. Това е примера с шофьорите - Макрон няма да направи никой бг шофьор с френски стандарт и култура и обратно, французите няма да станат шофьори(или британците градинари). Нищо не заплашва реално ЕС, освен самите нас и прекомерните ни амбиции всички да са на топ-ниво. Не може, едни ще са слаби, други ще са силни и така.

 5. тото
  #7
 6. Лизи Гугуткова
  #6

  Ilian Vassilev Това е като с историята с трите плика - хвърли вината на обкръжението, като че ли не Путин лично е избирал това обкръжение, не е назначавал навсякъде свои колеги, приятели, роднини. Но класиката е - Пази Царя, вини елита. Иво Христов и Тома Томов в Пловдив: Путин има подкрепата на руския народ, но елитът му е продажен "

 7. Социалните помощи на братята роми. Даваме 3,6 млрд всяка година, заради изсиквания на ЕС! Вноска-1 млрд. КОгаот ЕС дава-храни Пеевски и олигархията! КОЙ КОЙ КОЙ КОЙ КОЙ КОЙ КОЙ печели от членстовото в ЕС? КОЙ като въпрос и КОЙ като отговор! Още 3 млрд в енергеПиката. Още 1 млрд за евроейско стиропорено саниране, но с БЪЛГАРСКИ пари! Така де! Ясен не може да смята, когато не му разрешат!

 8. Добрия ЕС?! Я пак! Къде работят 55-60% от работещите българи? Извън България. От къде внасяме 80% от селскостопанската продукция? От вън? България е трядиционен прозиводител! Не сме станали Сахара! Що така? Щото ЕС много хубав, нали? Индустрия? Българска? Ама то не може всяка малка държава, член на голям икономически блко да запази своя индустрия! Това са мечти и химери! Демография? ЦРУ-България-най-бързо изчезващата нация. С над 60 000 отрицателен прираст. Отделно над 60 000 млади и работоспособни напускат България. Култура? Законност? Веригите пробутват стоки от германия, холанидия, и т.н. Българско НЯМА! Освен за цвят!

 9. Добрия ес, щото плаща на Ясен! Много добър. Добрия ЕС изнуди България да нареже 1-4 реактор. Изнуди България да подари водите на Места! Добрия ЕС даде възможност за УЗАКОНЕН грабеж от ВЕИ-та, от малки ВЕЦ, от високоефективен Ковачки. Далавера за 3 млрд! Лесни пари за нагли демократи! Марица 1 и3-друг УЗАКОНЕН грабеж. ЕК са "възмутени", но само устно. Не благоволяват за ПИСМЕНО становище, защото тогава честните американски офшеони Марица 1 и 3 ще трябва да ВРЪЩАТ милиарди! НЕдопустима държавна помощ!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.