Отровни фъстъци намерени и в Габрово

Санитарните инспектори откриха нова пратка с опасни фъстъци в Габрово, заяви в сряда д-р Ани Егинлиян, директор на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) - Пловдив.

Преди седмици санитарните инспектори от Варна хванаха голямо количество опасни ядки, внос от Гамбия.

Този път става дума за около 600 кг ядки, които съдържат афлатоксини близо 25 пъти над допустимата норма. Предстои те да бъдат унищожени по нареждане на РИОКОЗ.

Фъстъците са на фирма от Садово, която ги е доставила на сладкарски цех в Габрово.

Фирмата доставчик, която работи основно с вносни ядки, е представила документ, че фъстъците са закупени от частен земеделски производител от Садово.

Пред РИОКОЗ той е заявил, че това е единственото продадено от него количество. При проверката в складовете на фирмата не са открити други отровни ядки, подчерта Егинлиян.

Неправилно съхранение е вероятната причина за образуването на алфатоксините, които при продължителна консумация са опасни за човешкото здраве и увеличават риска от ракови заболявания.

Продукцията на фирмата от Садово и ядките, произвеждани от местните земеделци, ще бъдат проверявани редовно, обещаха експертите от РИОКОЗ.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?