Отровният разлив от "Полимери" е овладян

Отровният разлив от "Полимери" е овладян

Около 200 литра отровен трихлоретан е изтече от цистерна в химическия завод "Полимери" в Девня рано сутринта в петък. На мястото веднага са изпратени екипи на Гражданска защита за отстраняване на аварията. Следобед кметът на Девня Атанас Кузев съобщи, че пробойната в резервоара с трихлоретан в затворена.

Заради опасността от нов теч обаче от вторник ще започне прехвърляне на 2500-те тона химикал в друг резервоар. Засега в него има луга, но ще се направи технически оглед и ще се търси възможност за прехвърлянето. Кузев увери, че е осигурена охрана на резервоара и няма опасност за околната среда и населението, предаде БНР.

Пробойната е запушена с пяна и вода.


Инцидентът възникна около 4 ч. сутринта. Изтекли са не повече от 200 литра от отровното вещество - отпадъчен трихлоретан. Пробойната в цистерната с обем 5000 куб.м е възникнал без външна намеса, а резервоарът е бил доста стар.

Това не е първата подобна авария в неработещия завод "Полимери”, собственост на Николай Банев. През май миналата година пробойна в резервоар за съхранение на химически вещества хвърли в паника града и околните села. Аварията бе своевременно отстранена без сериозни последици за местното население.


Теч на дихлоретан в нефункциониращ девненски завод бе регистриран и в началото на този месец. Опасното вещество изтекло след опит за кражба на спирателен кран и част от тръбопроводна инсталация.

По думите на кмета на Девня резервоарът с трихлоретан не е единственото опасно съоръжение на територията на "Полимери". В неработещия завод едва от няколко дни имало охрана.


От варненската инспекция по труда съобщиха, че на собственика на фирмата Николай Банев ще бъде съставен акт за неосъществяване на контрол над предприятието.

Споделяне

Още от Бизнес