"Отровното трио" кани извънпарламентарни партии да търсят механизми за честни избори

"Отровното трио" кани извънпарламентарни партии да търсят механизми за честни избори

Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков от "Отровното трио" са поканили извънпарламентарни партии на среща. Целта е създаване на мрежа и работни механизми за защита честността на вота при предстоящите парламентарни избори. 

"Мотивите ни са масовите злоупотреби в рамките на изборния процес в полза на управляващата партия и бездействието на правораздавателните органи при злоупотреба с това основно конституционно право", посочват тримата.

Пред Mediapool Хаджигенов уточни, че на разговор са поканени "Демократична България" (ДСБ, "Да, България", "Зелено движение"), "Изправи се.БГ" на Мая Манолова и партията на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ".

Идеята на "Отровното трио" е след изработване на функциониращи механизми, които да попречат на изкривяването на изборните резултати, те да бъдат оповестени публично, "за да може всеки български гражданин да се информира или да се включи в защита на свободните честни избори в България".

Преди ден в интервю за "Свободна Европа" Хаджигенов обяви, че са готови да влязат в политиката, ако това е цената за свалянето на ГЕРБ от власт.

"Свободата има цена. Ако цената да свалим ГЕРБ и да съборим тази кочина, за да превърнем държавата в съвременна европейска държавата, е ние да нагазим в калното блато на политиката, което у нас е превърнато в мръсна дума, вместо в нещо съзидателно... Ако това е цената, която трябва да плати всеки един от нас, то ние вероятно ще я платим", каза Хаджигенов пред "Свободна Европа".

"Ако площадът е инструмент за натиск, един ръжен в парламента също е инструмент за натиск, четвъртата власт също е инструмент за натиск, неправителственият сектор също е инструмент за натиск. Трябва да се използват всички инструменти за натиск, за да не се случва това, до което стигнахме в България", подчерта Бабикян.

Според тях изходът от кризата минава през формулата "всички срещу ГЕРБ". "Никой не може да бъде единична алтернатива на ГЕРБ, но може да има няколко формации, които да са алтернатива на ГЕРБ, ще трябва да се преглътнат обиди и жестоко обществено мнение, но това трябва да се случи", посочи Минеков. 

Споделяне

Още по темата

Още от България