"Отровното трио" обсъди с Манолова и партията на Трифонов изборните проблеми

"Отровното трио" обсъди с Манолова и партията на Трифонов изборните проблеми

"Отровното трио" обсъди в понеделник с извънпарламентарни партии изборния процес и проблемите в него. На срещата е присъствала Мая Манолова "Изправи се.БГ", както и представител на партията на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ".

По информация на Mediapool е била обсъден възможността за оперативно взаимодействие и мрежа от застъпници на различните формации, която да може да покрие повече избирателни секции.

"Има такъв народ" е била представена от главния секретар на партията Виктория Василева. На разговорите бе поканено и обединението "Демократична България" (ДСБ, "Да, България", "Зелено движение"), трите партии обаче не са участвали в разговорите.

Преди ден съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов реши да отговори публично на отправената покана с дълъг статус във Фейсбук. Тогава обясни, че целта му е да се избегне "всякакъв съпътстващ политически "шум". Той изреди с какво се ангажира формацията му, като част от тях са: електронна платформа, в която застъпниците на партии и наблюдатели от НПО да публикуват резултатите от протоколите на секционните комисии; предоставяне на експерти за одит на машините; онлайн регистрация на застъпниците на "Демократична България"; предоставяне на обучителни материали за наблюдатели; механизъм за своевременно подаване на жалби и сигнали за нарушения на правилата за предизборна агитация и за нарушения в изборния ден.

Още миналата седмица Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков обявиха, че целта на срещата е да се създаване мрежа и работни механизми за защита честността на вота при предстоящите парламентарни избори.

"Принципът , по който каним в момента, е този - основните извънпарламентарни сили, които са отчетени от социологическите агенции в България с потенциал да попаднат в Народното събрание", обясни в понеделник пред БНР Бабикян.

Той обясни, че бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов не е поканен, защото "Републиканци за България" "не ги виждам още в изследванията".

Мотивът на "Отровното трио" за организирането на срещата са "масовите злоупотреби в рамките на изборния процес в полза на управляващата партия и бездействието на правораздавателните органи при злоупотреба с това основно конституционно право".

Споделяне

Още по темата

Още от България