Отряди на православни активисти се готвят да патрулират в Москва

А защо не и отряди на мюсюлмани, евреи и атеисти, пита известният правозащитник Людмила Алексеева

Пазителят на вярата Иван Отраковски на акция в Москва.

Ръководителят на православното движение "Светата Рус" Иван Отраковски разказа пред руската служба на ББС, че в Москва се създават православни отряди за защита на християнските светини и църковните служители. Идеята на "Светата Рус" срещна веднага отпора на правозащитниците, които видяха в нея заплаха за правата на гражданите.

По думите на Отраковски отрядите се сформират от доброволци с цел борба с "агресивните действия срещу свещениците" и срещу "кощунствените посегателства срещу светините".

В Москва вече имало седем мобилни групи, които щели да патрулират в различни райони на града основно вечер.

Ако православните отрядници забележат, че някой, например, драска графити по църква или издевателства над свещеник, те са длъжни "веднага да предприемат мерки за задържането му и да повикат полицията".

Ако уличеният в оскверняване се опита да избяга, отрядниците са длъжни "да го неутрализират, без да прибягват до насилие".

Отраковски уверява, че в такива случаи могат да се избегнат сбиванията и конфликтите, защото "православният човек е спокоен и сдържан".

Активистът призовава такива отряди да се формират в цялата страна, защото "православните са длъжни да защитават вярата си". "Ние нямаме лични врагове, има само врагове на вярата", казва той.

А защо не и атеистически отряди?

Ръководителят на Московския хелзинкски комитет Людмила Алексеева излезе с контрапредложение - да се създадат и атеистически отряди, предаде "Интерфакс".

Според Алексеева ако православните отряди ще пазят православните светини, то и на другите религии ще им потрябват отряди за техните светини. Така ще могат да се създадат мюсюлмански и еврейски отряди, а заедно с тях и атеистически. "Хората имат право да бъдат атеисти", отбеляза тя.

Освен това, по думите на Алексеева, създаването на православни отряди противоречи на руската конституция. "Ще тръгнат тези отрядници да търсят справедливо наказание. ПРедставяте ли си какво ще се случи в нашата мултирелигиозна и мултинационална страна? Или православието стана държавна религия без промяна в конституцията?, попита правозащитничката.

Под усилена охрана

В същото време ръководителят на синодалния отдел за връзки с въоръжените сили и правоохранителните учреждения протойерей Дмитрий Смирнов заяви, че възнамерява да изготви доклад за необходимостта от засилване на охраната на православните храмове.

Свещеникът свързва и новата инициатива със зачестилите нападения над църкви и не се съмнява, че повечето от църковните служители ще я подкрепят.

"Духовният тероризъм е толкова сложно да бъде предвиден, както и обикновеният тероризъм. Много мерки се вземат, разработват се специални технологии, но терористичните актове продължават", каза Смирнов пред Интерфакс.

След като участничките в пънк-групата "Пуси Райът" бяха осъдени на две години затвор заради хулиганство в храма "Христос Спасител" в Москва, в Русия бяха извършени серия нападения над православни храмове.

След произнасянето на присъдата ръководството на Руската православна църква се обърна към властите с молба "да проявят в рамките на закона милосърдие към осъдените с надеждата, че те ще се откажат от повторение на кощунствените действия".

Споделяне

Още от Свят