Отрязаният от НАТО шеф на ВВС ще бъде сменен след седмица

Съдбата на началника на Военно въздушните сили ген. Димитър Георгиев, на когото е отказан достъп до секретна информация на НАТО, ще бъде ясна следващата седмица. Това стана ясно в четвъртък от обясненията на началника на Генералния щаб Никола Колев след завръщането му от Брюксел, където участва в заседания на Военния комитет на НАТО.

Ген. Колев каза, че идния четвъртък ще има заседание на Съвета на началник-щабовете, на което ще бъдат обсъдени възможните решения по случая с началника на ВВС.

Преди месец, когато стана известно, че на ген. Георгиев достъп до натовска секретна информация, шефът на Генщаба заяви, че няма намерение да го сменя, тъй като всъщност бил отрязан само от най-висшето ниво на информация "космо топсикрет" и това не му пречело да изпълнява пълноценно задълженията си.

Необикновено остро против смяната на ген. Георгиев се изказа и президентът Първанов, който определи повдигането на въпроса като опит за предизборно кадруване във висшето командване на армията.

Председателят на Държавната комисия за защита на класифицираната информация (ДКСИ) Цвета Маркова обаче отхвърли възможността ген. Георгиев да е получил по-нисък достъп до натовска информация. Освен това тя предупреди, че ако шефът на ВВС остане на поста си за известен период от време, НАТО може да ограничи потока на класифицирана информация към България.

В четвъртък ген. Колев я опроверга с думите, че информационният поток няма да намалее, тъй като има система, която контролира кой и как ползва тези сведения. Като цяло работата ни с НАТО няма да пострада, добави Колев.

В същото време той призна, че не е информиран генерал от ранга на ген. Георгиев, който не е получил достъп до секретните информации на НАТО, да е останал на поста си.

Ген. Колев не пожела да коментира евентуалната смяната на ген. Георгиев преди заседанието на Съвета на началник -щабовете и следващите консултации с ръководителите на държавни институции.

Според информирани източници към момента има колебание кой да наследи ген. Георгиев като шеф на ВВС. Западните съюзници имат най-голямо доверие в Евгени Манев, началник на Военната академия, твърдят информирани източници, но посочват, че той не е сред фаворитите на началника на Генщаба Никола Колев. Като друга евентуална кандидатура се изтъква тази на ген. Младен Казаков, в момента зам.-началник на ВВС по подготовката на войските.

Макар българските институции да твърдят, че страната няма проблем с кадри на бившата ДС и свързани с Русия висши офицери и политици, западни коментари и анализатори все по - често цитират България като неблагонадежден партньор. Преди седмица авторитетният вестник Интернешънъл хералд трибюн също писа, че 15 години след свалянето на комунистическия диктатор Тодор Живков България "все още не е прочистила висшите нива на своите военни и разузнавателни служби от хора, преминали обучение в бившия Съветски съюз."

В статията бяха посочени примерите с отказаното разрешение за достъп до конфиденциални документи на НАТО на Емил Вълев, първият посланик на България в НАТО; както и случаите с ген. Димитър Георгиев и ген. Павломир Кънчев, спрян от назначение като военен представител на България във военния генерален щаб на НАТО в белгийския град Монс.

Според влиятелния американски лобист Брус Джаксън, който добре познава ситуацията в новите страни - членки на НАТО, проблемите на българските висши офицери и политици не са толкова във връзките с бившата съветска система, а в корупцията.

Той посочи, че и в Полша, например, има хора, свързани със съветската система, но те никога не са били поставяни под съмнение. "Проблемът с България е в разпространението и влиянието на корупцията. Идеята да използваш влиянието си, властта си, обществената служба за лични изгоди е общоприета практика. Може би, проява на тази практика е продажбата на тайни на Русия, но те могат да бъдат продадени на всеки", заяви в сряда пред ББС Брус Джаксън, президент на Проекта за демокрациите в преход, който се занимава с Източна Европа.

Споделяне

Още от България