Отсъствие на Бойко Борисов отложи решението за отваряне на Суходол

Отсъствие на Бойко Борисов отложи решението за отваряне на Суходол

Столичният общински съвет отложи разглеждането на точките за отварянето на депото в Суходол и актуализацията на програмата за управление на битовите отпадъци в София заради отсъствието от заседанието на столичния кмет Бойко Борисов. Градоначалникът имал неотложен ангажимент и пътувал за посещение в Мюнхен.

Градските съветници се обединиха около становището, че подобни важни решения за Столична община и за жителите ѝ не могат да бъдат взети без присъствието на кмета. Единият от вносителите на доклада - зам.-кмета по екологията Милор Михайлов, ги увери, че кметът лично му е разписал разрешение да внесе докладната за отварянето на депото в Суходол, така че не може да се говори за никакво размиване на отговорност.

Въпреки това политическите групи на БСП и НДСВ, чийто представители Евтим Евтимов и проф. Атанас Тасев са съвносители на доклада, заявиха, че подобно решение не може да се вземе в отсъствието на кмета.

“Това решение беше неизбежно, но не може то да бъде взето без присъствието на това заседание на кмета”, заяви общинският съветник от БСП Антон Кутев.

На подобна позиция застана и представителят на "Гергьовден" Тошко Добрев, който заяви, че след като кмета го няма подобни докладни не могат да бъдат внасяни от “матросковци”.

Така решението за отварянето на депото в Суходол и приемането на програмата за управление на битовите отпадъци в София бе отложено за неопределено време.

От ДСБ обвиниха кмета, че се скрил от отговорност по тези точки.

“Преди една година, когато беше взето решението за затваряне на депото в Суходол, бившият кмет Софиянски процедира по същия начин. Тогава докладната беше внесена от председателя на Общински съвет Владимир Кисьов”, заяви общинският съветник от ДСБ Атанас Кундурджиев.

Проверка на Mediapool установи, че въпреки неотложната си визита в Мюнхен през първите 20 минути на заседанието кметът Бойко Борисов беше в кабинета си в Столична община.

Бойко Борисов кани партийни лидери заради кризата с боклука

Кметът на София Бойко Борисов покани на официална среща за кризата със софийския боклук лидерите на всички партии, представени в Столичния общински съвет (СОС), съобщи пресцентърът на кметството. Дискусията е предвидена за 25 май, ден преди сесията на СОС.

още

Председателят на Столичен общински съвет Владимир Кисьов съобщи след заседанието, че кметът има официална заповед за командировка в Германия така че отсъствието му е напълно оправдано.

Самият Бойко Борисов намери време да отговори на нападките на общинарите с прессъобщение, в което определи отказа на общинските съветници да гласуват доклада за отварянето на депото в Суходол като “стриктно следване на линията за целенасочено и желано противопоставяне на съветниците срещу кмета и неговият екип”.

“Общинските съветници се държат така, все едно те не живеят в София и проблемът с отпадъците не е и техен, а само мой. Проблемът се политизира умишлено”, добави още той.

В същото време от Суходол заявиха, че всяко едно решение за отваряне на депото ще бъде незабавно обжалвано през Върховния административен съд.

“Не може някой да ни налага отвън как да живеем. Учудвам се как трима човека могат да връщат историята 30 години назад”, заяви председателят на Сдружението за опазване на здравето на жителите на Суходол Венцислав Божилов.

В същото време, въпреки че бе съобщено, че фирмите-концесионери са осъдили на първа инстанция Столична община за неизплатени задължения от 7 млн. лева, на днешното заседание не бе внесена точка за актуализация на бюджета на Столична община. Така остава неясно кога тези пари ще бъдат платени на концесионерите и колко лихви ще се натрупат допълнително към сумата. 

Споделяне

Още по темата

Още от България