Отсъствието на Костов доминира конференцията на СДС

Съюзът на демократичните сили провежда извънредна Национална конференция, белязана от отсъствието на Иван Костов и други ключови фигури, които се очаква до седмица да се отделят в нова партия.

Петър Стоянов си направи самоотвод, след като бе номиниран за лидерския пост на СДС, като изтъкна, че почтеността му го кара да не отваря "втора конфликтна линия" в партията и изрази подкрепа за кандидатурата на Надежда Михайлова. Същевременно той обяви връщането си в политиката и готовност да служи за каузата на България.

Делегати от СДС - Илинден в столицата издигнаха кандидатурата на бившия син депутат и лидер на младежкото СДС Велислав Величков, който сам обяви, че няма шансове да спечели, тъй като конференцията била "манипулирана". Главният секретар на партията Иван Иванов и други делегати обаче отрекоха тези обвинения.

На 14-та Национална конференция на СДС присъстват 3365 делегати от 4237, имащи право на участие. Очаква се Надежда Михайлова да бъде преизбрана на поста с огромно мнозинство, като по- голямата интрига е колко души от сегашния НИС ще успят да запазят позициите си.

Разцеплението определи дневния ред на форума

Това е конференцията на най-сериозното до момента разцепление на СДС, тъй като за пръв път в 14-годишната история на съюза от него се отделят не второстепенни лидери и членове, а част от ядрото, представено от бившия премиер и лидер на СДС Иван Костов, Екатерина Михайлова и други ключови фигури. Те настояха лидерът на Надежда Михайлова и НИС да се оттеглят заради загубата на местните избори и поискаха извънредна конференция. Когато ръководството накрая склони за провеждането на такъв форум, 29 сини депутати поискаха нито Костов, нито Надежда Михайлова да не се кандидатират отново за лидерския пост в името на единството и предупредиха, че НИС подготвя манипулирана конференция. След серия от срещи със симпатизанти в София и страната, организирани от гражданския клуб "Диалог", те в крайна сметка решиха да не идват на конференцията и да правят нова партия.

В изказването си пред делегатите Петър Стоянов каза, че конференцията няма да бъде успешна, ако след 10-15 дни бъде създадена нова партия, инспирирана от Иван Костов. Но ние не може да бъдем агресивни към никого, добави той.

Бившият премиер и лидер на СДС Филип Димитров заяви пред конференцията, че не знае дали хората, близки до Иван Костов, ще направят своя партия, но те никога няма да бъдат врагове на СДС. Докато тази партия не се създаде, задача на отговорните хора в СДС е да оставят вратата отворена и ръката протегната, посочи той.От групата на 29-те на конференцията присъстват депутатите Иво Цанев и Марио Тагарински, както и Георги Панев.

В изказването си пред форума Цанев отново призова Надежда Михайлова да не се кандидатира и изтъкна, че досегашният НИС на СДС е бил слаб и "анонимен". Думите му бяха посрещнати от делегатите както с освирквания, така и с аплодисменти.

Дирижиран избор на НИС?

Номинации за НИС на СДС

25 кандидатури бяха издигнати за новия 11-членен Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС, който се избира пряко от конференцията, а не както досега от Националния съвет (НС). Това е една от промените в устава, одобрени в първия ден от 14-та Национална конференция на СДС. Сто тридесет и седем души са номинирани за членове на НС, от които делегатите трябва да изберат 40. Името на Екатерина Михайлова, която отсъстваше от конференцията, също беше сред предложените.

Мандатната комисия обяви кандидатите за НИС:
още

Според предварителни информации депутатът Никола Николов, главният секретар Иван Иванов и други влиятелни в апарата лица контролират минимум две трети от делегатите на форума. Сред присъстващите бяха разпространени списъци с около 16 имена за новия НИС на СДС, който ще бъде избран по-късно тази нощ, съобщиха делегати. От 16-те имена осем били "задължителни", а останалите препоръчителни.

За членове на НИС бяха номинирани 25 души, включително и сегашните му членове. Филип Димитров, Иво Цанев и Георги Панев си направиха самоотвод още преди да бъдат обявени номинациите, а след това и още двама души, сред които председателят на СДС - София Стефан Иванов.

Велислав Величков призова делегатите да не обсъждат частни интереси и да не обръщат внимание на листчетата, които са им раздадени. На тези листчета според Величков има "неизвестни, удобни и послушни хора". Той обаче беше освиркан от залата.

Преобладаващите част от изказванията бяха в защита на Надежда Михайлова и нейната политика и обвинения към Иван Костов и съмишлениците му.

Н. Михайлова: За Костов по-силно се оказа миналото

Никой няма да ни прости, ако се поддадем на разцеплението, ако не се обединим, посочи в политическия си доклад на конференцията Надежда Михайлова и обеща на делегатите, че няма за ги предаде.

"Моята цел е победа на парламентарните избори, това е задачата на СДС - да излъчи ефективно, отговорно и отзивчиво правителство, което да стои най-близо до хората", каза още Михайлова.

Тя добави, че преди местните избори в името на диалога и успешното представяне на СДС се обърнала към знакови фигури - Филип Димитров, Иван Костов и Петър Стоянов - "да се обединим в настоящето, за да съхраним авторитета на СДС в бъдеще, но единият стол остана празен - миналото се оказа по-силно за Иван Костов".

Михайлова определи алтернативите пред СДС - "да продължи да прави дясноцентристка политика или да избере пътя на вътрешнопартийния канибализъм", което било избор между отговорността и малодушието.

"Предстои ни най-важната битка в историята на СДС, днес всичко свършва и всичко започва от днес, в момента сме на дъното, на крачка от ада, и имаме два избора - или да останем тук, или да се преборим", каза Надежда Михайлова и призова: "Искам да ме последвате по трудния път към победата".

След това посочи, че "през изминалите години всички ние допускахме грешки, много хора напуснаха СДС обидени, помежду ни останаха тежки думи, забравихме какво ни свързва, но вратата помежду ни не е затворена, имаме шанса отново да бъдем заедно - утре е ден за прошка".

По-нататък Михайлова каза, че СДС е спечелил битката за миналото, тъй като наложеният от СДС дневен ред на българското общество днес се приема от всички политически сили. Партията ще помни своето минало, но ще живее в настоящето и ще се готви за бъдещето, подчерта лидерът на СДС.

2001: нарушен морален договор между СДС и обществото

Като причина за загубата на парламентарните и президентските избори през 2001 г. тя изтъкна нарушения морален договор между СДС и обществото.

Пропукването в СДС започна през 1999 г., още тогава започна разминаването на политиката и заявените принципи с реалните действия на отделни лица, с които се отъждествяваха СДС и управлението на ОДС, липсата на обяснения за смяната на министри подсили съмненията и обърка симпатизантите ни, заяви Михайлова.

Тя посочи, че когато е била избрана за лидер на СДС, е заявила, че няма да допусне повече върху името на партията да лягат съмнения, защото в противен случай те ще оставят усещането за безпринципни договаряния.

2003: "Загубих София, но спечели новата политика на СДС"

По отношение на местния вот през 2003 г., проведен при нейното председателство на СДС, Надежда Михайлова каза: Местните избори ни дадоха шанс за първи път да изпробваме новия стил на нашата политика на прозрачност и диалог, но тези избори бяха от най-драматичните за СДС, защото се състояха в условия на силно вътрешно противопоставяне, разнопосочни сигнали и тежки скандали, които отнеха част от енергията на партията.

Аз загубих изборите за кмет на София, но спечели новата политика на СДС, защото вторият тур показа правилността на провежданата от ръководството политика, заяви Михайлова, която след провала си на първия тур вместо оставка обяви коалиция с "Гергьовден", ДП и БЗНС - НС, а след това сините подкрепиха на кандидата на ССД Стефан Софиянски за втория тур.

На практика СДС не загуби, а частично си върна София, защото тъжната истина е, че след 2001 година СДС реално нямаше кмет на столицата, посочи Михайлова.

Като лидер на СДС протегнах ръка, за да не допуснем столицата да бъде управлявана от червените и бях упрекната, че правя "пожарна коалиция" и че предавам СДС, продължи тя.

След това постави риторично въпроса пое ли някой политическата отговорност за системното подкопаване на авторитета на националното ръководство на партията през последните две години, включително и по време на предизборната кампания.

В отговор исканията за оставка след местните избори Михайлова и привържениците ѝ твърдяха, че Иван Костов и скандалът с фондация "Демокрация" са причина СДС да загуби изборите в София.

Пред конференцията лидерът на СДС каза, че проблемът е в кризата на доверие вътре в партията. Бъдещото връщане на СДС във властта минава през умението ни да разговаряме първо помежду си, после с другите десни политически формации и най-важното - с хората, посочи Михайлова.

Тя каза, че СДС ще си връща доверието чрез нов договор с гражданите, който ще има пет направления - ново отношение към образованието и семейството, за социална реформа и категорично за запазване на медицинското и социалното осигуряване, за динамично развиваща се и разрастваща се икономика, за опростена данъчна система и за по-ниско данъчно облагане, за повече лична сигурност.

Коалиция - след избори

На базата на резултатите от следващите парламентарни избори СДС трябва да обедини около себе си другите дясноцентристки формации на базата на ясни политически принципи, ценности и споделени програми, посочи Михайлова.

Оценката ѝ към управляващата коалиция на НДСВ и ДПС е, че те са се провалили с бездействието срещу организираната престъпност, допуснали са връщането във властта на БСП през задния вход, назначават лица от бившата Държавна сигурност в управлението. НДСВ е запазило заложените от ОДС приоритети по отношение на членството в НАТО, ЕС, финансовата стабилност.

За ДПС Михайлова каза, че те не изневериха на три неща - политиката на България за членство в НАТО, никога не се изкушиха да заиграят с етническата карта и не предадоха мечтата за свободна и демократична България.

Тя посочи, че БСП остава основният политически противник на СДС. БСП не е реформирана и изобщо не бива да бъде допускана до властта, защото ще докара нови беди за България, каза Михайлова.

Очаквайте подробности

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?