Оцелелите хранителни предприятия влизат в регистър

Оцелелите хранителни предприятия влизат в регистър
Нов регистър с предприятията от хранителния сектор, които ще останат да работят, ще бъде готов до 23 януари, съобщиха в понеделник от Министерството на земеделието и горите, цитирайки генералният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) доц. Жеко Байчев след среща с преработвателните фирми от секторите “месо”, “мляко” и “риба”. Списъкът с легитимните предприятия се изготвя по препоръка на Европейската комисия.

От началото на процеса по преструктуриране на фирмите от сектор „месо”, „мляко” и „риба”, през 2000 г., у нас имаше 2147 предприятия. От тях 1414 вече са затворени, а предписания за затваряне са издадени за още 100.

От  януари тази година влязоха в сила новите регламенти на ЕК за безопасност на храните. Техните производители сами ще носят отговорност за безопасността на произведените от тях продукти. Тези, които искат да останат на пазара, трябва покажат икономическа воля и стриктно да покрият и спазват европейските изисквания, заяви на срещата агроминистърът Нихат Кабил. Компромиси за никого няма да има и всички, които не отговарят на изискванията ще бъдат затворени, докато не се модернизират напълно, допълни той.

В ЕС политиката за контрол, безопасност на храните и защитата на интересите на потребителите, придобива първостепенно значение, каза министър Кабил. Той подчерта, че Главна дирекция САНКО непрекъснато следи процеса по преструктуриране на предприятията от хранителния бранш. ЕК отделя голямо внимание на изработването на правила, които да гарантират качеството на храните, които се предлагат на европейския пазар. Бизнесът в България трябва да гарантира, че всички храни могат да бъдат удостоверени назад по хранителната верига, изтъкна земеделският министър.

Дейността на работещите фирми от регистъра ще се следи от арбитражна група, която тепърва ще се структурира. След 2007 г. предприятията няма да бъдат оценявани само от ДВСК, но и от европейските потребители, каза още доц. Байчев.

Единственият правилен ход на бизнеса е да инвестира в производство. Ние имаме уникални продукти и затова остава предизвикателството да съхраним автентичния им вкус, подчерта земеделския министър. Разчитам на добрите партнъорски отношения с бизнеса, защото предстои заедно да извървим пътя към Европа, каза още министър Кабил.

Споделяне

Още от Бизнес