Оцелял след екзекуция иранец ще увисне отново на бесилото

Иранец, който оцелял след изпълнението на екзекуцията му, ще бъде повторно изпратен на бесилото, съобщи НюзРу, цитирайки иранския телевизионен канал Jam-e-Jam Online.

 

По данни на журналисти 37-годишният Алиреза М. бил осъден на смърт заради търговия с наркотици и присъдата му била изпълнена на 9 октомври в затвора на град Боджнорд в североизточен Иран. Лекарите в затвора потвърдили смъртта на мъжа и тялото му било изпратено в моргата. Там на следващия ден отишли негови роднини да приберат тленните останки, но се оказало, че "трупът" още диша.

 

Тяхната радост била огромна, тъй като от над век в страната имало традиция преживелият обесване да се помилва. Оцелелият Алиреза обаче бил пратен обратно в затворническата болница, където да се възстанови и след това да се яви на "поправително" обесване.

 

"Този човек е осъден на смъртно наказание от съда и тази присъда ще бъде изпълнена", заявил съдията Мохамад Ерфан.

 

Това решение предизвикало негодуванието на правозащитните организации. От иранската "Хюман райтс" са призовали международната общественост да възпрепятства "нечовешкия процес" и да принудят Техеран да отмени изпълнението на присъдата на Алиреза, който вече е преживял смъртта си, пише Iranian.com.

 

Страната е един от световните лидери по изпълнение на смъртни присъди, преди нея е само Китай. Според местните закони със смърт са наказват отвличания, търговия с наркотици, нарушението на ислямските закони, държавната измяна и критикуването на правителството.

 

През тази година в Иран са изпълнени 560 смъртни присъди, около 200 от които след идването на власт на считания за умерен президент Хасан Рохани. Според правозащитници от тогава досега са нараснали значително и издадените от съдилища смъртни присъди.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?