Оцеляването на гръцкото правителство виси на косъм

Коалиционните партньори още не могат да се споразумеят за исканите от кредиторите мерки

Фотис Кувелис, Андонис Самарас и Евангелос Венизелос

Новото гръцко коалиционно правителство виси на косъм, след като сериозни търкания между партньорите им пречат вече повече от седмица да се споразумеят как и откъде точно през следващите две години да бъдат спестени още 11,5 милиарда евро. Зя това настояват международните кредитори на страната, но мярката вече бе приета по принцип от предишното гръцко правителство като част от споразумението, даващо възможност на страната да избегне фалита. Същевременно паричните резерви на правителството са отново на изчерпване, пишат в сряда гръцките медии, цитирани от БТА.

На провелата се в понеделник среща между тримата лидери на партиите в коалицията – Андонис Самарас, Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис - не беше постигнато споразумение, което наложи удължаване на визитата на инспекторите на тройката кредитори - Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

Вчера експертите разговаряха с лидера на социалистите Евангелос Венизелос и изтеклата от щаба на ПАСОК информация за коментар на Венизелос нажежи политическата обстановка.

По този повод вестник "Кердос" коментира, че коалиционното разбирателство и оцеляването на правителството висят на косъм като отбелязва, че вчера се е стигнало до  размяна на "удари". Изданието цитира думи на Венизелос, според когото кредиторите искат от Гърция "нещо, което е извън макроикономическата рамка".

На извънредни срещи вчера с Андонис Самарас и Евангелос Венизелос представителите на кредиторите са дали ясно да се разбере, че ще си тръгнат от Атина, ако правителството не им представи пълен списък с исканите мерки. Развитието на събитията в съчетания с негативния климат, създал се в много европейски столици, поставя в опасност не само следващия транш от финансовата помощ, но и оставането на страната в еврозоната, коментира вестник "Катимерини".

В сряда следобед предстои нова среща на тримата лидери. Според в. "Катимерини" тази среща е от голямо значение. Вестник "Та неа" пък я определя като важен тест на ръба на пропастта. Според изданието премиерът Самарас и икономическият екип на правителството настояват мерките за икономии да бъдат договорени сега, а позицията на Вензелос и Кувелис е първо да има политически преговори.

В. "Имерисия" пише, че правителството иска да изпрати положителен знак за решителността си до пазарите с ускоряване на процедурите по приватизация, която да стартира още от този месец.

Паричните резерви на Гърция са почти на нула, отбелязва в. "Етнос", позовавайки се на интервю на заместник-министъра на финансите Христос Стайкурас за държавната телевизия НЕТ. Пред медията Стайкурас подчертава необходимостта споразумението с тройката за икономическата програма и новите рестриктивни мерки да бъде сключено през септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани