Оцеляването на медиите зависи от реформата на авторското право

Оцеляването на медиите зависи от реформата на авторското право

Двайсетина ръководители на осведомителни агенции заявяват в публикувана днес статия, че реформата на авторското право, която предвижда въвеждане на "сродни права", е въпрос на "оцеляване за пресата", предаде Франс прес.

Евродепутатите ще гласуват за проектореформата на 12 септември. С нея се въвеждат "сродни права", които ще принудят интернет гигантите да допринасят за финансирането на медиите.

"Става въпрос ни повече, ни по-малко за въвеждане на принципа за справедливо възнаграждение на медиите", заявяват авторите на статията. "Европейските депутати са длъжни да доведат до успешен край започнатата реформа на авторското право. От това зависят оцеляването на пресата, запазването на нейната независимост и защитата на демократичните ценности", добавят те.

"Кампанията на Фейсбук и Гугъл срещу този проект се базираше на една огромна "фалшива новина", че базплатният интернет за потребителя ще бъде заплашен от проекта за директива за авторското право", подчертават те. Според тях приемането на този закон няма да принуди потребителите да плащат и никога не е ставало въпрос за това. "Става дума просто за това да се направи така, че интернет гигантите да споделят скромна част от приходите си с авторите на съдържанието, което разпространяват".

"По същество въпросът е изключително прост: защо платформите да получават почти всички приходи от реклами, свързани с четенето на материали, чието производство не са финансирали?", питат авторите, сред които са ръководители на агенции като АФП, ДПА и Белга.

"Без защита на авторското право няма професионална журналистика", напомниха от своя страна международната и европейската журналистически федерации в комюнике, призоваващо евродепутатите да приемат реформата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят