Оценители със спорна репутация се появиха в поредното дело "Софийски имоти"

Защитата на Тошко Добрев поиска отвод на експертите Олег Димов, Владимир Владинов и Божидар Кънев

Снимка: БГНЕС

Осъждан за изготвяне на невярно заключение и двама отстранени по други дела заради предубеденост оценители са ангажирани по петото поред дело за неизгодни сделки с имущество на скандалното общинско дружество "Софийски имоти", стана ясно по време на първото заседание на Софийския градски съд (СГС) в петък.

 

Става въпрос за вещите лица Олег Димов, Владимир Владинов и Божидар Кънев, които редовно работят за държавното обвинение, въпреки компрометираната си репутация. През 2008 г. Димов бе признат за виновен от Сливенския районен съд, че по непредпазливост е изготвил невярна оценка на пазарната стойност на "Топлофикация – Сливен" ЕАД.

 

Владинов пък призна неведнъж по няколко от останалите дела за злоупотребите в "Софийски имоти", че е бил натискан от предишния наблюдаващ прокурор Пламен Панайотов да завишава оценките си за нанесените щети. Това в крайна сметка доведе до отвода на Панайотов по всички казуси от съдебната сага и той отиде да работи като съдия в спецсъда.

 

По отношение на Кънев защитата на Добрев изтъкна, че като лектор в Камарата на независимите оценители той си е позволявал да разказва "какви престъпления са установени в "Софийски имоти" благодарение на него", което недвусмислено говори за предубедеността му. Съдия Мирослава Тодорова даде възможност на защитата да предостави доказателства в подкрепа на твърденията си на 27 април и изиска свидетелството за съдимост на Димов.

 

Освен това СГС се съобрази с искането на адвокат Ина Лулчева процесът да се разгледа по съкратената процедура, като бъде изслушан само един свидетел - Веселина Генова, както и вещите лица. Съдия Тодорова не прие за съвместно разглеждане гражданския иск на "Софийски имоти" към подсъдимите, защото в него не били описани конкретно претенциите към тях.

 

Бившият шеф на "Софийски имоти" Добрев, ексглавният архитект на София Стоян Янев и още 8 от членовете на борда на директорите в дружеството са подсъдими за сключването на неизгодна сделка от 15 октомври 2010 г. за продажбата на 21% остатъчен дял от фирмата "Артемида - БИС" АД, като според обвинението е нанесена щета за 200 000 лева.

През последните три месеца Добрев бе последователно осъден на по 4 години затвор по първите си две дела, които приключиха на първа инстанция. Всички останали подсъдими бяха оправдани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?