Оценители със спорна репутация се появиха в поредното дело "Софийски имоти"

Защитата на Тошко Добрев поиска отвод на експертите Олег Димов, Владимир Владинов и Божидар Кънев

Снимка: БГНЕС

Осъждан за изготвяне на невярно заключение и двама отстранени по други дела заради предубеденост оценители са ангажирани по петото поред дело за неизгодни сделки с имущество на скандалното общинско дружество "Софийски имоти", стана ясно по време на първото заседание на Софийския градски съд (СГС) в петък.

 

Става въпрос за вещите лица Олег Димов, Владимир Владинов и Божидар Кънев, които редовно работят за държавното обвинение, въпреки компрометираната си репутация. През 2008 г. Димов бе признат за виновен от Сливенския районен съд, че по непредпазливост е изготвил невярна оценка на пазарната стойност на "Топлофикация – Сливен" ЕАД.

 

Владинов пък призна неведнъж по няколко от останалите дела за злоупотребите в "Софийски имоти", че е бил натискан от предишния наблюдаващ прокурор Пламен Панайотов да завишава оценките си за нанесените щети. Това в крайна сметка доведе до отвода на Панайотов по всички казуси от съдебната сага и той отиде да работи като съдия в спецсъда.

 

По отношение на Кънев защитата на Добрев изтъкна, че като лектор в Камарата на независимите оценители той си е позволявал да разказва "какви престъпления са установени в "Софийски имоти" благодарение на него", което недвусмислено говори за предубедеността му. Съдия Мирослава Тодорова даде възможност на защитата да предостави доказателства в подкрепа на твърденията си на 27 април и изиска свидетелството за съдимост на Димов.

 

Освен това СГС се съобрази с искането на адвокат Ина Лулчева процесът да се разгледа по съкратената процедура, като бъде изслушан само един свидетел - Веселина Генова, както и вещите лица. Съдия Тодорова не прие за съвместно разглеждане гражданския иск на "Софийски имоти" към подсъдимите, защото в него не били описани конкретно претенциите към тях.

 

Бившият шеф на "Софийски имоти" Добрев, ексглавният архитект на София Стоян Янев и още 8 от членовете на борда на директорите в дружеството са подсъдими за сключването на неизгодна сделка от 15 октомври 2010 г. за продажбата на 21% остатъчен дял от фирмата "Артемида - БИС" АД, като според обвинението е нанесена щета за 200 000 лева.

През последните три месеца Добрев бе последователно осъден на по 4 години затвор по първите си две дела, които приключиха на първа инстанция. Всички останали подсъдими бяха оправдани.

Още по темата
Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?