Оценките на Брюксел засягат “реномето на България в ЕС”

Оценките на Брюксел засягат “реномето на България в ЕС”

Германският заместник-външен министър Гернот Ерлер предупреди София да не разбира погрешно подадения сигнал, защото макар Еврокомисията да не наложи предпазни клаузи, наблюдението върху страната продължава поне още година и този натиск е поне толкова ефективен, както налагането на предпазни мерки. Ерлер заявява в интервю за радио Дойче веле, че се е надявал България да постигне по-голям напредък. 

Като положителен той отбелязва напредъка с промените в конституцията, правосъдието, борбата с “малката корупция” най-вече по границите и на общинско ниво. Недостатъчен е обаче напредъкът в борбата с корупцията по високите етажи на властта и конкретните мерки срещу организираната престъпност.

“Точно тези области са най-видими за обществото. А това означава, че те засягат престижа и реномето на една страна в ЕС. За съжаление в това отношение в България през последните месеци имаше скандални случаи, които бяха отразени и от пресата. Ето защо фактът, че от шест критични области са останали две, не бива да успокоява, защото става дума за два доста сериозни проблема”, посочва германският зам.-външен министър пред Дойче веле. 

“Явно обаче има области, които засягат чувствителни за някои висши политици места. Така че става дума за проблем в системата.  Може би едни и същи хора са готови да изпълнят исканото от ЕС, когато то не засяга егоистичния им интерес, но ако те са лично засегнати, се въздържат от действия.  Достатъчно е да припомня целия случай около Овчаров, за да покажа какво имам предвид.  В този смисъл става дума за сериозни неща”, казва Ерлер.

Той допълва, че като цяло усилията на България за изпълнение на поставените от ЕС условия не са намалели, показател за което са и позитивните оценки в мониторинговия доклад, който излезе в края на миналата седмица.  

Според Ерлер има полза от механизма на постприсъединителен мониторинг, който ЕС прилага за пръв път по отношение на Румъния и България. 

“Удълженият процес на наблюдение поне до средата на идната година е ясен сигнал за това. България  ще остане под натиск и под строго наблюдение. Не изключвам, че все пак би могло да се стигне до налагане на предпазни механизми, ако показаните след време резултати предизвикат разочарование. Този въпрос не е приключил”, предупреждава германският зам.-външен министър. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа