Оценките на оперативните програми ще се коригират до ноември

До края на октомври България трябва да представи всички оценки за съответствие по оперативните програми, заяви зам.-външният министър по европейските въпроси Красимир Костов в понеделник. Той е отправил такава препоръка към компетентните ведомства.

След заседание на Съвета по европейските въпроси зам.-министърът съобщи още, че освен проблемите с информационната система за управление и наблюдението на европроектите – ИСУН, по всяка една от четирите върнати оценки има и други забележки, които трябва да бъдат изчистени.

Миналата седмица Брюксел повторно върна оценките по четири оперативни програми - "Транспорт", "Конкурентноспособност", "Административен капацитет" и "Техническа помощ" заради продължаващите сериозни слабости в изграждането на ИСУН. Чака се отговор по програмата "Човешки ресурси", а оценките по ОП "Регионално развитие” и ОП "Околна среда” все още не са изпратени в Брюксел.

Без одобрението на оценките не могат да тръгнат т.нар. междинни плащания по програмите, които са около 80% от целия финансов ресурс от 7 млрд. евро.

В същото време Красимир Костов отчете, че България е първенец в ЕС по приети директиви от всички страни членки – 1680 директиви или над 90% от всички, които трябва да се въведат. 

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?