Оценяването на офертите за новите изтребители очаквано се забавя

Каракачанов: Няма да бързаме, правим стратегически избор

Оценяването на офертите за новите изтребители очаквано се забавя

Оценката на подадените четири оферти за нов тип изтребител очаквано ще се забави, потвърди военният министър Красимир Каракачанов.

Първоначално експертната работна група, която трябва да провери дали предложенията отговарят на българските изисквания, имаше срок за работа до 19 октомври, но той е удължен до 26 октомври. Това се е наложило, тъй като са били изпратени писма до участниците за уточняване на някои от детайлите в офертите.

"Не искам да правим нещо прибързано или политико съобразно и да направим грешен избор за армията. Защото какъвто самолет се купи сега, с него ще се лети и с него, недай си Боже, ще се ходи на война в следващите 30 години. Правим стратегически избор”, заяви Каракачанов в предаването "Лице в лице" по бТВ във вторник вечерта.

Така се изпълняват очакванията, че сключването на сделката ще се изтегли във времето.
След като завърши работата на тази група, предстои да започне работа втора комисия – политико-военна, която ще води по-детайлни разговори. Решението обаче ще бъде политическо.

"Има една поговорка "Бързата кучка слепи ги ражда". Бързайки ще купим нещо, което ще стои в хангарите и нашите летци няма да има с какво да летят", посочи Каракачанов.

Той даде за пример с купените нови вертолетите Cougar и самолетите Spartan, които сега стоят в хангарите, защото няма пари за поддръжката им.

Проектът за закупуването на нов тип изтребители в момента се движи в относително спокойствие. Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев призова за "радиомълчание"  по темата и Каракачанов се съгласи с него. Експерти от Атлантическия съвет на България обаче предупредиха, че темата не трябва да слиза от общественото внимание.

България получи само четири оферти в конкурса за изтребители – за нови F-18, F-16 и "Gripen" и втора ръка "Eurofighter". Според няколко различни източници предложението на САЩ и "Lockheed Martin" за нови машини F-16 се очертава като основния фаворит. Негов основен конкурент ще бъде предложението за нови изтребители "Gripen".

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков вече даде да се разбере, че няма да се стигне до бърза сделка, каквито бяха първоначалните планове на военното министерство. От опита на другите страни можело да се предполага, че от избора на доставчик до сключването на договора минават 5-6 месеца.

От думите му стана ясно, че оптимистичният вариант за подписване на новия договор би трябвало да е към средата на следващата година. Военното министерство и по време на първото правителство на ГЕРБ бе на крачка от сделка за нов тип изтребители, но кабинетът подаде оставка. Към момента обаче проектът е подкрепен от всички партии и има изготвена финансова рамка за изплащането му, което прави реализирането му по-сигурно.

Това ще е най-скъпата сделка от модернизацията на армията и очаквано около нея има много интереси. Oчаква се достигне 1.8 млрд. лева с ДДС. 

Споделяне

Още по темата

Още от България