Оценяват остатъчния ресурс на 440-мегаватовите трети и четвърти блок на АЕЦ"Козлодуй"

Започналата през юли 2000 г. оценка на остатъчния ресурс на 440 - мегаватовите трети и четвърти блок на АЕЦ"Козлодуй" трябва да завърши през април тази година, съобщиха от направление "Извеждане от експлоатация" на атомната централа.

Оценката се извършва по договор с консорциума, съставен от немската Фраматом с участието на Сименс и Атомстройекспорт - Русия. Тя е свързана с предстоящата през май-юни мисия на Международната агенция по атомна енергия по безопасната експлоатация на блоковете и е във връзка с преговорите с Европейския съюз за крайния срок на експлоатация на тези блокове, уточни ръководителят на проекта за оценката Марин Стоев.

В 20-месечната работа по проекта са включени проверка на съоръженията на първи и втори контур, електрическото оборудване,

строителните конструкции, хидротехническите съоръжения. Експертен екип подготвя методика за оценка и програма за управление процесите на стареене, уточни Стоев.

Според него досегашните резултати са много обнадеждаващи и те доказват, че трети и четвърти блок имат техническа готовност да бъдат експлоатирани до края на техния 30-годишен проектен живот, т.е. до 2010 и 2012 година. Това е сериозен аргумент в защита на по-нататъшната експлоатация на тези блокове пред Европейската комисия, която настоява 440-мегаватовите мощности да бъдат спрени до 2006 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?