ОЦК Кърджали остана без ръководство

ОЦК Кърджали остана без ръководство

Оловно-цинковият комбинат в Кърджали остана без ръководство, съобщи БГНЕС.

Едномесечното предизвестие на изпълнителния директор Славея Стоянова е изтекло вчера, а от днес тя е безработна. Вчера икономическият директор Валентин Манев и техническият Красимир Кутелов са внесли заявленията си за напускане заради неплащане на заплати повече от половин година.

Над 60 металурзи само за последните два дни са затрупали деловодството с документи за напускане. Все още в завода се водят на работа 98 души, сред които десетина жени в майчинство. Това са предимно работници от цинковото производство, които се надяват да бъдат наети от новия собственик "Хармони 2012". Свързаното с Първа инвестиционна банка (ПИБ) дружество купи завода през септември за 8.6 млн. лв.

ПИБ, която е основен кредитор на металургичното предприятие, е оторизирала двама служители от клона в Кърджали да контролират все още неясната ситуация в комбината.

Не е известно и кога ще бъде възстановен производственият цикъл, окончателно спрян през декември 2011 г.

От назначените на граждански договор към банката 17 работници, поддържащи непрекъсваемия режим на пещите и енергоснабдяването, са останали 11. На тях временният работодател е предложил 280 лева заплата, 10 лева по-малко от минималната, докато първоначалното възнаграждение по договора е било 400 лева. Това се прави с цел да не плащат данъци, но не е възможно да се работи на 5-сменен режим срещу такива пари, коментираха работници.

На последната публична продажба на активите на ОЦК фирмата на Валентин Захариев "Стил комотидис" спечели пречиствателната станция за промишлени отпадни води, като предложи цена от 1.933 млн. лв. при първоначална 1.538 млн. лв. Сумата обаче не беше внесена по специалната сметка на съдебния изпълнител в 7-дневния срок. По неофициална информация днес "Хармони 2012", втора в класацията на офертите тогава, е превела парите и на практика става собственик и на това възлово звено в комбината.

Поредният търг за активи на ОЦК Кърджали е насрочен за 27 ноември.

Споделяне

Още от Бизнес