Отслабят ли се мерките по празниците, епидемията си поема дъх

Какво е станало по Великден, ще видим в края на месеца, казва математикът на щаба проф. Николай Витанов

Отслабят ли се мерките по празниците, епидемията си поема дъх

Проблемът е, че има празници и мерките се отслабват, а отслабят ли се, вирусът поема въздух и това се вижда. Какво е станало по Великден, ще видим в края на месеца". Това каза математикът на щаба срещу разпространението на болестта проф. Николай Витанов от Института по механика при БАН в четвъртък пред БНР.

Ако спазваме мерките, ще тръгнем надолу за по-малко от месец

Според Витанов добрата новина е, че епидемията се задъхва в следствие на мерките и от нас зависи дали ще ѝ позволим да си поеме дъх.

"Ако ѝ позволим да го направи, тя ще го направи, не трябва да се съмняваме. Ако не ѝ позволим да го направи, след известно време тръгваме надолу. Няма да чакаме и месец, много по-рано ще тръгнем надолу", каза Витанов.

По думите му сега се виждат резултатите от хубавото време в началото на април.

След колко време се виждат резултатите от поведението на хората?

От няколко дни щабът подготвя общественото мнение, че сме близо до пика на заболеваемостта, като в два последователни дни се регистрират рекорди на нови случаи – 40 и 48 съответно за вторник и сряда. Това съвпадна и с по-масовото изследване през последните дни, а сутринта началникът на щаба ген. Мутафчийски отдаде по-големият брой случаи и на дисциплината на хората, които масово са излезли през миналата седмица.

Според изчисленията на Витанов обаче необходимото време, за да се види резултатът от поведението на хората е около 2 седмици – от средата на април, когато са Великденските празници, до края на месеца, когато той очаква да се види отражението.

Според проф. Витанов епидемията все още не е излязла от близкото обкръжение на заразените, затова числата са все още ниски.

Той изрази разочарование от това, което вижда по улиците на София - хора без маски и нарушаване на дистанцията, "така създават благоприятни условия за епидемията и тя диша", коментира той.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?