Отсрочка за спиране на газа получиха топлофикациите в Бургас, Враца и София

Ако обаче не платят до края на юни, пак ще им бъде спряно кранчето от "Булгаргаз"

Отсрочка за спиране на газа получиха топлофикациите в Бургас, Враца и София

До края на деня в сряда клиентите на топлофикационните дружества в Бургас и Враца отново ще имат топла вода, след като фирмите са погасили част от задълженията си към "Булгаргаз" за доставени през миналата зима количества природен газ. Те също така са поели ангажимент да платят останалите суми до края юни, но ако не направят това, опасността отново да им бъде прекратено подаването на газ остава.

Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на държавния газов доставчик "Булгаргаз" Димитър Гогов, след като по-рано стана ясно, че на двете дружества на бизнесмена Христо Ковачки е спряно подаването на синьо гориво, а общинската компания в София се е разминала с врътването на кранчето, след като представила план за разсрочено плащане.

До крайната мярка със спирането на газа за Враца и Бургас се стигна, след като на двете дружества били представени фактурите за дължимите суми към "Булгаргаз" за приключения отоплителен сезон. Падежът на тяхното плащане бил края на месец май и след като парите не били преведени, те били предупредени, че ще им бъде спрян газът. "По договор предупреждението се прави 72 часа преди налагането на мярката, но ние ги предупреждаваме седмица по-рано, че дори и десет дни", обясни Гогов.

По думите му дългът на парното в Бургас е 4.5 млн. лв., сумата на борча на дружеството във Враца той не успя да си спомни, но обясни, че дълговете и на двете предприятия са нараснали двойно спрямо предишния отоплителен сезон. Топлофикацията в София има да плаща 75 млн. лв., но тя авансово поиска план за разсрочване на плащането до края на юни. Шефът на "Булгаргаз" обаче поставил условие освен текущия дълг дружеството да плати и 50 млн. лв. стари борчове.

След срещи в сряда с ръководствата на топлофикациите в Бургас и Враца, от морското дружество превели близо една пета от сумата на дълга, а врачанското платило една част от борча си с обещание в петък, като получи плащане от ЧЕЗ за закупена електроенергия, за плати остатъка от дължимото.

По-рано през деня министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обясни пред журналисти, че държавата прави възможното, за да помогне на парното в Бургас "като изтеглим едно плащане от НЕК към "Булгаргаз”, за да се случи това днес, а не когато е падежът на това плащане – от 843 000 лева, за да можем да възстановим още днес подаването на газ”.

Гогов обясни, че до спирането на газа се е стигнало, защото "Булгаргаз" не разполага вече със свободен паричен ресурс, с който да покрива своите собствени задължение. "Ние дълги години носихме този товар, но в момента не разполагаме и с един лев свободен паричен ресурс, с който да кредитираме топлофикационните дружества", каза шефът на обществения доставчик.

По думите му в момента газовата компания има да си прибира общо 200 млн. лв. задължения от тези трите топлофикации и от парното в Плевен, което също е на Ковачки, но спазва договорената схема за разсрочено плащане на дълговете, както и от още няколко промишлени предприятия. Ако към тази сума се прибавят и вземанията на "Булгаргаз", които се търсят по съдебен начин, парите, които компанията има да взема стигат половин милиард, каза Гогов.

Той обясни, че от спиране на газа заради неплатени доставки са заплашени и няколко оранжерии и сливенското дружество "Промишлено газоснабядване". На оранжериите обаче сега им излиза продукцията на пазара и се надявам това да спомогне за покриване на задълженията им, каза Гогов.

"Ние сме категорични, че топлофикациите веднъж завинаги трябва да разберат, че трябва да си плащат сметките на газ и не трябва да разчитат на това, че като не си платят, ние няма да посмеем да спрем газоподаването", заяви преди обявяването на договорката Делян Добрев. "Няма да се поколебаем, ако не се вземат мерки за заплащане на консумираното количество газ", обяви министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България