Отсрочка за спирането на ІІІ и ІV блок ще искат от ЕК евродепутати

Европейската комисия и Съвета на министрите на ЕС да преразгледат позицията си за затварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2006 г., ще настояват евродепутатите, които във вторник посетиха атомната ни централа.

3 млдр. лева ще бъдат загубите за България от затварянето на двата реактора преди построяването на нова централа в "Белене". Това съобщи британецът Теренс Уин, член на групата на социалистите в Европейския парламент и ръководител на делегацията, която включваше сънародника му и съпартиец Гордан Адам, пет мандата европарламентарист, гърка Николас Вакалис, член на групата на Европейската народна партия и Европейските демократи, и унгарката Едит Херцог, също член на социалистическата група.

Уин постави въпроса защо европейският данъкоплатец трябва да плаща ненужните 300 млн. евро за компенсация от предсрочното затваряне на двата ВВЕР-440, които той оцени като надеждни и неотстъпващи по нищо на на останалите европейски ядрени мощности. Според него, Съветът на министрите на Евросъюза може да преразгледа решението за извеждане от експлоатация на ІІІ и ІV блок и срокът за това да бъде удължен до въвеждането на АЕЦ "Белене" към 2010 г.

"Ние, като европейски парламентаристи, можем да окажем влияние и сме готови да застанем лице в лице с този въпрос, и да настояваме той бъде преразгледан, като излезе от политическия аспект и се постави на техническа и научна основа", каза Уин. Той допълни, че вече е поставил въпроса пред британското правителство, което ще поеме председателството на ЕС през юли и изрази надежда, че въпросът ще бъде разискван в рамките на предстоящото председателство.

От по-ранното затваряне на ядрените блокове ще загуби не само България, но и Гърция, и останалите страни на Балканите, заяви Николас Вакалис. Той посочи, че проблемът е политически и трябва да се разгледа отново от техническата му страна.

АЕЦ "Козлодуй" е постигнала голям напредък по отношение на безопасността и това трябва да се признае в ЕП и ЕС, посочи Едит Херцог. Тя допълни, че ако това не се вземе предвид, българите ще останат с горчивина, че това, което са направили за повишаване на безопасността, е било напразно.

България като страна, която е лидер в производството на електроенергия на Балканите, покрива от 50 до 90-95 процента от дефицита в региона, заяви поо-рано през деня пред БНР Йордан Костадинов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Ако се спрат ІІІ и ІV блокове евентуално този дефицит поне след 2007 г. трудно би се покрил от коя да е балканска страна, допълни той.

Костадинов съобщи, че във вторник вечерта ще има среща с депутати от всички парламентарно представени партии. По думите му на нея ще се обсъдат възможностите за възобновяване на дискусията за спирането на двата реактора преди подписването на договора за присъединявмането на България към Европейския съюз, което ще стане на 25 април.

Според шефа на АЕЦ "Козлодуй" не е проблем обратното въвеждане на реакторите в експлоатация, ако се преразгледа въпросът и се вземе подобно решение след присъединяването ни към Европейския съюз.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?