Отсрочката за новите правила за търговия с горива мина на първо четене

Кабинетът отпусна 2.676 млн. лв. за бъдещата дирекция, която ще води регистъра на фирмите

Отсрочката за новите правила за търговия с горива мина на първо четене

Парламентът отложи до 1 юли влизането в сила на спорните промени в новия закон, регламентиращ дейността с нефтопродукти, с идеята да бъдат извършени поправки в текстовете, което се оказа, че пречат на работата на минната, металургичната и строителната индустрия. На първо четене отсрочката бе одобрена от 112 депутати, а 28 се въздържаха.

Отлагането бе предложено от Министерския съвет по искане на Националното сдружение на малките търговци и превозвачи на горива, на Асоциацията на индустриалния капитал в българия и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Дребният бизнес обясни, че не може да отговори на заложените ввъв влизащия по принцип в края на януари закона високи финансови изисквания - да плащат 20 000 лв. за регистрация на фирмите си и още 20 000 банкова гаранция, а продавачите на бутилирана газ се обявиха срещу изискването да имат на склад 10 000 оборотни бутилки. Едрият бизнес пък защити тежката индустрия, която поради недомислие бе поставена в положение да трябва да изкарва багери, валяци и строителна техника до стационарни бензиностанции.

За незабавното влизане в сила на закона настояваха единствено от Българската петролна и газова асоциация, която реално написа текстовете на закона и наредбата към него, и от Българската стопанска камара.Те също се съгласиха, че има нужда от поправки в текстовете за зареждането на тежките машини, но искаха това да става без да се отлага влизането в сила на закона.

При гласуването на отлагането на закона за юли в парламентарната комисия срещу контрабандата миналата седмица, нейният председател Емил Димтров - Ревизоро припозна предложенията на БСК и БПГА и обеща да свика още този понеделник среща с всички парламентарни групи, за да се подкрепят исканията на бизнеса. Така досдега не е ясно да се е случило.

Икономическият министър Емил Караниколов също обеща да свика среща с всички заинтересовани страни, за да се обсъдят необходимите поправки. Той дори каза, че се обсъжда диференциране на размера на банковите гаранции за всяка бензиностанция според притежаваните от една фирма обекти, както и дори възможността тя да е символична с единствената цел да изкара всички търговци на светло и те да влязат в бъдещия регистър на лицата, извършващи икономически дейности с горива.

При обсъждането на проблема с новия закон миналата седмица в комисията на Ревизоро, Караниколов бе силно критикуван, че ведомството му не е готово да изпълнява новите си ангажименти по водене на регистъра на фирмите, занимаващи се с горива, че не е сформирана необходимата дирекция за регулиране на този процес и извършването на контрола върху обектите и че няма средства за това.

В сряда на заседанието си правителството прие създаването на такава дирекция и ѝ отпусна бюджет от 2.676 млн. лв. за обезпечаване на дейността ѝ през 2019 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България