Отстъпката за газа е 22–23%, но парното ще е по-скъпо на годишна база

Заради новата цена топломерите ще бъдат отчетени и през януари

Отстъпката за газа е 22–23%, но парното ще е по-скъпо на годишна база

Договорената с Русия цена на газа е с 22-23% по-ниска от записаната в изтичащия в края на годината договор. Това съобщи Михаил Андонов, изпълнителен директор на Българския енергиен хординг (БЕХ) по Дарик радио.

При подписването на договора между “Газпром” и БЕХ в четвъртък беше съобщено за отстъпка от 20% в цената на синьото гориво от 1 януари 2013 г. В събота шефът на БЕХ каза, че за разлика от спекулациите по темата, неговите данни за 22 – 23% отстъпка били съвсем точни. Той обаче отказа да съобщи точната цена, по която България се е договорила да купува газ. Задоволи се само да поясни, че ставало дума за "няколко долара" над 400 долара за 1000 куб. м.

Ефектът за потребителите от това ще бъде спад от 10% на газта от 1 януари 2013 г., пресметна Андонов. В петък шефът на “Булгаргаз” Димитър Гогов прогнозира намаление от 5-7%.

Дори да се вземе оптимистичният сценарий от 10% по-евтин газ, това пак означава, че столичани ще плащат по-скъпо парно от 1 януари 2013 г. спрямо същия месец година по-рано.

През януари 2012 г. един мегаватчас на софиянци струваше 96.10 лв. В момента те плаща по 107.70 лв. С 10% отстъпка от 1 януари това означава, че мегаватчас би трябвало да им струва 96.93 лв., ако изобщо се случи. Към момента шефът на столичната “Топлофикация” публично не се е ангажирал с колко и от кога ще поиска от ДКЕВР парното да поевтинее.

Шефът на БЕХ Михаил Андонов обаче предупреди, че ако потребителите не си плащат редовно сметките за газа, договорената отстъпка "ще се стопи" за година-година и половина и "Булгаргаз" ще се окаже в същото лошо финансово състояние, в което е в момента – дупка от около 150 млн. лв., заради задължения на топлофикациите към държавния монополист.

Андонов се похвали, че българското правителство е устояло на настояванията на ръководството на "Газпром" във формулата, по която се смята цената на газа да се включи нов, неблагоприятен за България елемент. Той обаче не обясни за какъв елемент става дума.

"Много голямо нещо постигнахме. Много знайни и незнайни специалисти се стреснаха от този резултат", обобщи ситуацията шефът на БЕХ.

Евентуалното понижение на цените на топлинната енергия, вследствие намаляването на цената на газа, няма да затрудни изготвянето на сметките за парно, заяви Илия Николаев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества пред БТА.

Той прогнозира, че вероятно намалението на цената на парното няма да бъде голяма, тъй като "Булгаргаз" има недовзет приход, а и още не е ясно как ще се отразят върху цената на газа цените на алтернативните горива и курсът на долара.

За въвеждането на корекцията в цените в сметките на клиентите Николаев не очаква никакви проблеми. Вече от две години работим по схема на тримесечни корекции на цените на газа и на топлинната енергия и се е налагало и друг път да се въвеждат промени по време на отоплителен сезон, каза той.

Там, където има месечно отчитане на топломерите, няма да се наложи да бъде направено извънредно отчитане, каза Николаев. На останалите места се прави отчитане на данните в абонатните станции и спрямо прогнозните количества, заявени от гражданите, корекциите в цените се прехвърлят и върху сметките им.

За погасяването на задълженията към "Булгаргаз" от страна на топлофикациите Илия Николаев коментира, че обикновено преди началото и в началото на отоплителния сезон тези задължения са най-ниски.

Всяка топлофикация прави всичко възможно да се издължи на доставчика, защото задлъжняването не улеснява нито нашата работа, нито тази на "Булгаргаз", посочи Николаев.

По данни на асоциацията в момента всички топлофикационни дружества безпроблемно са започнали работа в отоплителния зимен сезон.

Още по темата
Още от Бизнес