Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Отстъпки при бързо плащане на глоби одобри кабинетът

Те ще важат при сключване на споразумение или плащане в 14-дневен срок

0 коментара
Отстъпки при бързо плащане на глоби одобри кабинетът

Отстъпки от размера на глобата, ако бъде платена бързо, одобри правителството с промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН). Проектът беше предложен за обсъждане преди година и по него бяха проведени консултации с представители на изпълнителната власт, съда, прокуратурата, адвокатурата, научните среди, общините и работодателите.

Намаление на наложената санкция ще има, ако тя бъде платена в срока за обжалването ѝ или при постигане на споразумение между страните, предвиждат промените в ЗАНН.

Целта на измененията в закона е повишаване на събираемостта и облекчаване на съдилищата от многото дела, той като при плащането в намален размер няма да може да се обжалва размерът на наложената санкция, се казва в правителственото съобщение.

При споразумение ще се плаща 70% от минималната глоба

При сключването на споразумение между наказващия орган и нарушителя да се плаща 70% от минимално предвидената глоба за нарушението, предвиждат законовите промени.

Ако не е предвиден минимум, санкцията ще се определя "по договаряне между страните", но не трябва да е повече от 70% от половината от максимума.

Предложение за споразумение ще може да прави нарушителят в едномесечен срок от връчването на акта, както и наказващият орган след получаване на преписката. Срокът обаче е инструктивен и неспазването му няма да води до незаконосъобразност на постигнатото по-късно споразумение.

Законопроектът предвижда и четири хипотези, при които няма да може да се сключи споразумение. Те са:

- за повторно извършено нарушение;
- за нарушение, извършено в едногодишен срок от влизане в сила на акт, с който на нарушителя е наложено административно наказание или е издадено предупреждение за нарушение от същия вид;
- в случай, че деянието съставлява престъпление;
- когато признанието на нарушителя не се подкрепя от събраните доказателства по преписката.

Споразумението ще има последици на влязло в сила наказателно постановление, което не подлежи на съдебен контрол. По тази причина е предвиден и извънреден способ за проверка законосъобразността му чрез възобновяване на административнонаказателното производство.

Глобата по споразумението ще се плаща в 14-дневен срок, а в случай, че не бъде платена, то ще се разваля и ще се издава наказателно постановление.

Със споразумението ще се постига съгласие между страните дали деянието е нарушение, каква е правната му квалификация, от кого е извършено и дали е извършено виновно, като е възможно, когато е съставен акт за няколко нарушения, споразумение да се сключи само за някое от тях. Изрично е регламентирано, че признанието за него не може да се използва като доказателство за вината му за другите нарушения.

80% от глобата, ако се плати в 14-дневен срок

Другият предвиден "бонус" в законопроекта е плащане на 80% от глобата, ако нарушителят не обжалва наказателното постановление и плати в 14-дневен срок.

Ако обаче наред с глобата, му бъде наложено и друго наказание, той ще може да обжалва наказателното постановление в тази му част.

Двойно удължаване на срока за обжалване

Законопроектът предвижда още удължаване на срока за обжалване на наказателните постановления от 7 на 14 дни. По този начин той изравнява се с този за оспорване на административните актове по Административно-процесуалния кодекс (АПК).

Отново по подобие на уредбата в АПК, се предвижда, че когато в наказателното постановление или в съобщението за неговото издаване не е указано пред кой орган и в какъв срок може да се подаде жалба, срокът се удължава на 2 месеца. Ако пък в тях грешно е записано, че постановлението не подлежи на обжалване, срокът става 6 месеца.

Въвежда се и съкратено производство в ЗАНН, както и задължение за наказващия орган да изложи мотиви за вида и размера на наложената санкция.

Уредена е и възможност за връчване на наказателното постановление чрез изпращане на съобщение до персонален профил, регистриран в информационната система за сигурно електронно връчване, която е модул на Единния портал за достъп до електронни административни услуги.

Предвижда се още при противоречива или неправилна практика по приложението на ЗАНН да се произнасят съвместно съответните колегиите на ВАС и ВКС.

Разширява се и кръгът на имащите право да инициират тълкувателна практика на върховните съдилища, като се включват Министерският съвет, всички министри и колективни органи на власт, създадени със закон и отговарящи за изпълнението на съответния нормативен акт, посочват от правителството.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.