Отстъпки за пациенти изтичат в паралелния износ на лекарства

Фармабизнесът иска компенсациите за милиони да се получават през касата, а не чрез дистрибуторите

Отстъпки за пациенти изтичат в паралелния износ на лекарства

Програмите на фармацевтичните фирми за компенсиране на доплащането на пациентите за лекарства ще достигнат 70 млн. лева през следващата година, обявиха от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM). Индустрията обаче е разочарована, че заради отказ от по-добра регламентация на този процес няма как да бъде гарантирано, че предоставената отстъпка, както и самият лекарствен продукт реално ще стигнат до пациента. Причината е, че допълнителното намаление в цените на медикаментите ги прави привлекателни за паралелен износ.

Голяма част от медикаментите у нас се заплащат не напълно, а само частично от НЗОК като тя поема съответно 75%, 50% или 25 % от стойността им. Компаниите са пресметнали, че доплащането от страна на пациентите за тези частично платени от касата лекарства често е около една минимална работна заплата на месец и това прави купуването на лекарства непосилно бреме за пациентите и техните семейства. Затова от години фармацевтичните компании доброволно осъществяват у нас програми за подобряване на достъпа за частично заплащани от НЗОК лекарства, като предоставят на дистрибутори и аптеки отстъпки, предназначени за намаляване на доплащането от пациента. Съществуването на тези програми в много случаи е единственият начин лекарствения продукт да бъде достъпен за българските пациенти. За миналата година програмите за компенсиране на доплащането на фирмите са достигнали 66 млн. лева, а за следващата се очаква да достигнат 70 млн. лева

“За съжаление, чрез този механизъм няма как да бъде гарантирано, че предоставената отстъпка, както и самият лекарствен продукт реално ще стигнат до пациента. Доколкото тези допълнителни отстъпки се предоставят от утвърдената за България цена, която вече е най-ниската цена на производител в 10 държави от ЕС, износът на съответните лекарствени продукти към други държави в ЕС съществено се засилва, което в много случаи води до липси в аптечната мрежа и невъзможност медикаментите да стигнат до българските пациенти“, посочват компаниите.

Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители обясни пред Mediapool, че бизнесът е настоявал да дава допълнителните отстъпки, с които се компенсира доплащането на пациентите директно на НЗОК, вместо на дистрибуторите, както е сега. Така отстъпките няма да минават по веригата дистрибутор-аптека, откъдето лекарствата с ниски цени могат да изчезнат преди да са стигнали до пациента, а ще се дават директно на НЗОК. Касата от своя страна ще се разплаща с аптеките, а пациентът няма да доплаща изобщо или ще доплаща в по-малка степен въпросните медикаменти.

Идеята, макар че е била добре приета от здравните институции, в крайна сметка не е намерила място сред промените в наредба на здравното министерство, с които се въвеждат допълнителни отстъпки за медикаментите.

В момента за всички всички плащани от НЗОК лекарства фирмите са длъжни да дават 10% отстъпка от цените си. След приемането на промените занапред фирмите ще дължат по-големи отстъпки за продуктите, за които здравният фонд има най-големи разходи.

Тепърва се предвижда, ако разходите на касата при реимбурсирането на иновативни лекарства се увеличат, да има и допълнителна отстъпка от допълнителния оборот на съответното лекарство. Например, ако предвидените разходи за даден медикамент надскочат прогнозата с 25%, фирмата ще трябва да покрие 100% от ръста. Според бизнеса обаче не е честно целият риск от неточните прогнози да се поема от фирмите.

Предвижда се и въвеждането на диференцирани отстъпки според различните индикации на медикаментите, когато лекарствата са за повече от една диагноза. Идеята е за диагнозата, която формира по-голям разход, да се дължи по-голяма отстъпка. Освен това, ако касата формира общ ръст на прогнозните си разходи за лекарства от минимум 3% за съответната година спрямо предходната, то фирмите, чиито медикаменти са довели до него, ще трябва да компенсират 20% от увеличението.

В момента договарянето на отстъпки за лекарствата от позитивния списък е в ход по сегашните правила, като не е ясно дали наредбата ще бъде приета до крайния му срок – 28 октомври. От здравната каса обясниха, че договарянето тече и не чакат приемането на наредбата. Не е ясно обаче дали ако тя бъде приета по-рано, ще се търси обрат в договарянето за догодина, за да е в съответствие с новите правила.

По план тази година фармаиндустрията ще направи отстъпки на НЗОК за 130 млн. лева. В същото време здравният фонд ще плати над 1 млрд. лв. за лекарства, което е с 200 млн. лв. над заложеното.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?