Отстъпките на фармацевтичните компании ще са ясни до две седмици

”Софарма” ще представи оферта за поевтиняване на свои лекарства до три дни

Отстъпките на фармацевтичните компании ще са ясни до две седмици

До две седмици ще станат ясни отстъпките, които фармацевтичните компании ще направят за лекарствата, плащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това обяви здравният министър Стефан Константинов, след като в сряда вечерта се срещна с представители на фармацевтичните фирми.

”Трябва да бъдат осигурени по-евтини лекарства, било то на здравната каса или на аптечната мрежа. Това беше основната теза, която се сподели и имаме уверението, че до две седмици производителите на лекарства ще дадат новите си оферти за отстъпки към здравната каса, които ще се съобразят с бедния български гражданин”, коментира Константинов.

Според него по този начин ще се спести ресурс, така че да има лекарства за по-широк кръг от хора.

Собственикът на ”Софарма” Огнян Донев заяви след срещата, че компанията ще подходи социално отговорно и ще предложи още до три дни конкретни отстъпки.

Скандалът с цените на лекарствата тръгна именно от ”Софарма”, която бе нарочена за част от "здравния октопод" в изострилата се през последните седмици война между медийнита групировка около Огнян Донев и Любомир Павлов, които държат фармацевтичната компания , и контролираните от Делян Пеевски медии. Скандалът с цените на лекарствата тръгна от обвиненията, че “Софарма“ продава свои лекарства в Турция и Сърбия по-евтино отколкото у нас. Компанията бе обвинена, че печели огромна част от търговете на болниците за лекарства и те са в зависимост от нея.

Самият Донев заяви преди дни, че поевтиняване на лекарствата с десетки проценти, каквито бяха първоначалните очаквания на здравния министър, е невъзможно.

След срещата в министерството Донев коментира, че делът на компанията му в средствата, които ”НЗОК плаща някому, са под 3%”.

Деян Денев  от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители коментира от своя страна, че могат да се предоставят отстъпки, валидни само за България, без те да засягат пазарите в други държави, и по този начин продуктите, които касата заплаща, да стигат до повече пациенти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?