Миражът за 50% по-евтини медикаменти

Отстъпките в цените са за “една шепа“ лекарства и няма да се усетят от хората

Само 8 фирми са декларирали пред НЗОК, че са склонни да намалят цените на 19 продукта

Отстъпките в цените са за “една шепа“ лекарства и няма да се усетят от хората

Шумно оповестеното договаряне на отстъпки в цените на медикаментите всъщност се отнася до “една шепа лекарства“, няма да се усети от пациентите и ще доведе до малка икономия на средства за НЗОК. Това стана ясно в понеделник, когато здравното министерство покани фармацевтични компании на преговори, които според здравния министър може да позволят сваляне на цените с "50 процента и повече".

Според сега действащата наредба на здравното министерство отстъпки могат да се договарят само за лекарства, които се поемат 100% от здравната каса и при това са единствени в дадена група, т.е. нямат конкуренция. Тези лекарства и сега са безплатни за пациентите. Положителният ефект би дошъл оттам, че ще достигнат до повече хора.

От НЗОК съобщиха в понеделник, че по сегашните правила при 1673 лекарствени продукта, които касата заплаща напълно или частично, може да договаря отстъпка само за 188 броя. Касата е изпратила 63 покани до всички притежатели на разрешение за употреба за лекарства, а до момента са постъпили предложения за отстъпки само от 8 фирми за 19 лекарствени продукта.

Предложените медикаменти са за лечение на злокачествени заболявания на млечната жлеза, простата, захарен диабет, ехинококоза, астма, хронични вирусни хепатити, Паркинсон и др.

За една година икономиите, които НЗОК се очаква да реализира от предложените отстъпки за тези 19 медикамента, са на стойност 2.8 млн. лева. Икономията от близо 3 млн. лева обаче е нищожна на фона на бюджета на НЗОК за лекарства от 495 млн. лева, за който вече се правят прогнози, че ще е недостатъчен.

Според експерти медикаментите, за които може да се договарят отстъпки, гълтат около 160 млн. лева от общия бюджет на НЗОК за лекарства. Представители на пациентски организации и фармацевтичния бранш коментираха пред Mediapool, че е абсурдно да се говори за 50% намаление на цените им, каквато заявка направи преди дни здравният министър Стефан Константинов.

Експерти смятат, че могат да бъдат спестени максимум около 10 млн. лева при договарянето на отстъпки при сегашните условия.

Кризисната акция по намаляване на цените на лекарствата беше обявена в разгара на скандала, довел до отстраняването на ресорния зам.-министър Гергана Павлова. Тя бе нарочена за "пипало" на "здравния октопод" в изострилата се през последните седмици война между медийните групировки около Огнян Донев и Любомир Павлов, които държат "Софарма", и контролираните от Делян Пеевски медии. Скандалът с цените на лекарствата тръгна от обвиненията, че “Софарма“ продава свои лекарства в Турция и Сърбия по-евтино отколкото у нас и прерасна в обобщението, че българите купуват скъпи медикаменти, което налага пакет от мерки за понижаването им.

Парламентарната здравна комисия възложи на здравния министър Стефан Константинов да даде предложения за понижаването на цените, като самият той възлага най-много надежди на договарянето на отстъпки.

Самият Константинов първоначално предупреди, че един по-сериозен натиск върху цените може да доведе до оттегляне на компании и дефицит на лекарства.

Другият възможен вариант за поевтиняване на лекарствата – чрез намаляване на ДДС, каквото предложение внесе Синята коалиция – бе отхвърлено от финансовия министър.

При сегашната нормативна уредба, мечтаното от крайния потребител поевтиняване няма да се случи. Според авторите на наредбата на здравното министерство отстъпки за останалите лекарства биха променили цените в позитивния лекарствен списък, по които се реферират и други държави и затова е невъзможно.

И от фармацевтичния бранш, и пациентски организации обаче коментираха пред Mediapool, че няма пречка да се регламентира договарянето на отстъпки и за останалите лекарства като изрично се посочи, че това е отстъпка от официалната цена и не влияе на цените в позитивната листа.

На хората трябва да се обясни, че като цяло цените няма накъде да падат“

Тръгва се от много грешна основа – че цените на лекарствата у нас са високи и ние тръгваме да ги намаляваме. По статистически данни цените на лекарствата у нас са най-ниските в Европа на ниво производител като махнем надценките и ДДС. В България се продават 5 000 лекарствени продукта, сигурно могат да се намерят примери в обратната посока, но това е статистиката. Средната цена на една опаковка в аптечната мрежа на ниво производител е 3 евро при средно за Европа 8 евро“, коментира пред Mediapool Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители.

Ако някоя от компаниите ще предоставя отстъпки, то в никой случай няма да бъде защото цената на лекарствата е висока спрямо други европейски пазари, а за да направи продукта си по-достъпен за българските пациенти“, допълни той.

Дебатът, който започна в публичното пространство е един, а министърът се опитва с механизъм, който няма нищо общо с този дебат, един вид да запуши устата на хората. Просто на хората трябва да се обясни, че като цяло лекарствата няма как да станат по-евтини“, коментира той.

Очакване за 50% намаление на цената е абсолютно нереалистично, тъй като тези продукти вече са на най-ниската цена в Европа. При 3 евро цена на опаковка и разход на държавата от 200 лева на глава от населението годишно, който е най-ниският в ЕС, да се очаква, че ще стигне до някакво голямо спестяване и ще станат 100 лева на човек, просто не е реалистично.

Фирмите правят отстъпки срещу определени гаранции

Денев разясни и какъв е стимулът на фармацевтичните компании да договарят отстъпки: “Отстъпки се правят основно за обем на база прогнозните количества лекарства, които ще бъдат платени с обществени средства. Освен това се търсят гаранции за предвидимост. Никой не иска в рамките на два месеца да му сменят нивото на реимбурсация, което се е случвало в миналото - днес касата го плаща 100%, утре – 50%. Задължително компаниите искат гаранции и стабилност. Освен това компаниите искат и гаранции, че когато се договори отстъпка, тя ще важи само за касата, а не за паралелен експорт.

В момента у нас по неофициални данни има над 100 млн. лева паралелен експорт точно заради ниските цени на лекарствата, които се изнасят за други държави, където са по-скъпи.

Гърците намалиха цените на лекарствата с 30% миналата година, в резултат на което някои лекарствени продукти престанаха да се внасят от компаниите, точно за да го няма ефектът на разливането към други държави. А други стотици лекарства пък започнаха да ги изнасят в чужбина. В резултат на това регулацията се върна към стария вариант – да се гледат двете най-ниски цени от няколко европейски държави“, коментира Денев.

Той посочи, че ако се търси спестяване на стотици милиони левове, то тогава механизмът е само един – чрез ДДС.

Миналата година разходите на болниците, министерството и НЗОК заедно за лекарства са 780 млн. лева. От тях държавата си е прибрала 130 млн. лева под формата на ДДС. Дори да не се намалява ДДС върху лекарствата, поне парите, събрани от здравни вноски, не следва да се харчат за ДДС. Това е едно бреме върху бюджета на НЗОК, което другите държави нямат. Във Великобритания например ДДС върху всички лекарства и стоки е 20%, но за тези, които се плащат с публични средства, той е нула. Защото е безсмислено да събереш едни пари от хората за здравни вноски и после да им ги вземеш за ДДС“, посочи той.

Пациентите искат отстъпки за всички лекарства, плащани от НЗОК

Пациентските организации също настояват за “истински преговори“ с фармацевтичните компании.

Остава големият проблем, че законът дава възможност да се договарят отстъпки за всички лекарства, а наредбата на здравното министерство – само за 100% платените от НЗОК медикаменти, които са сами в група. За мен буди недоумение защо МЗ ограничава възможностите както на НЗОК, така и на фармацевтичните производители, които неведнъж са декларирали, че са склонни на отстъпки и цялостни пакети. Без да съм юрист мога да кажа, че допълнителните отстъпки не влияят върху референтните цени в позитивния лекарствен списък“, коментира пред Mediapool Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Има добре утвърдени европейски практики, които се прилагат в много държави. Те позволяват на компаниите да дават цялостни пакетни отстъпки, отстъпки за заболяване. Или здравният фонд да плаща само за пациентите, които са се повлияли от дадено лечение. Въобще много са инструментите за провеждане на истински преговори“, допълни той.

Ролята на МЗ е да създаде условия и да разпише правила, които да дадат възможност на компетентните институции да си вършат работата“, каза още той.

 Пациентските организации очакват наредбата да бъде променена.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?