Отстъпките за европейски клиенти "изяли" печалбата на "Газпром"

Руският държавен монополист "Газпром" съществено влоши финансовите резултати през деветте месеца на годината на фона на свиващия се европейски пазар, необходимостта да връща пари на клиенти от ЕС, заради падане на продажбите и високи данъци.

Продажбите на "Газпром" за Европа и други страни са паднали с 0.5% до 416 млрд. рубли ($13.3 млрд.) през първите шест месеца на 2012 г., докато продажбите вътре в Русия са паднали с 10% до 120 млрд. рубли, според оповестените в петък резултати на компанията .

Тенденцията продължава и през октомври. Износът към Европа, където "Газпром" покрива една четвърт от газовите нужди на континента, пада с 8% за първите 10 месеца на годината, до 113.1 млрд. куб.м, според данни на компанията и на анализатори, посочва Ройтерс.

Европа е най-големият газов пазар за Русия и преди това за Съветския съюз, откакто започна да изнася газ за Западна Германия през 1970-те години.

Заради икономическата и финансовата криза търсенето на газ в Европа през последните години намаля, а страните от ЕС търсят начини да ограничат зависимостта си от "Газпром", чийто цени обикновено са по-високи, отколкото тези на спотовите пазари.

Руската компания обяви в петък, че ретроактивните плащания към европейски клиенти, които са се оплакали от прекалено високи цени, възлизат на 133 млрд. рубли ($4.25 млрд.) през първата половина на годината.

Посочената сума надвишава посочените от "Газпром" данни през септември, когато твърдеше, че трябва да върне около 1 млрд. рубли ($1.3 млрд.) за периода от април до декември и че основната сума е към германската компания E.ON.

Европейската комисия започна антимонополно разследване срещу "Газпром" по подозрения, че затруднява свободното подаване на газ в ЕС и налага несправедливи цени, обвързвайки стойността на природния газ с тази на петрола.

"Газпром" заяви, че ще анализира информацията, свързана с разследването и че не планира изплащането на евентуални глоби.

При продължаващите проблеми на "Газпром" с Европа, президентът Владимир Путин нареди на компанията да изкове по-тесни връзки с бързо развиващи се пазари като Китай, Япония и др.

Русия, която е втори световен производител на природен газ след САЩ, от години се опитва да си осигури договор за продажба на тробопроводен газ в Китай, който е най-големият енергиен потребител в света. Двете страни обаче все още не могат да се споразумеят по важни въпроси като цените и маршрутите.

Нетната печалба на "Газпром" се е понижила до 150.8 млрд. рубли през второто тримесечие на годината от 303.7 млрд. рубли през същия период на миналата година. В същото време печалбата е по-добра от тази, която са прогнозирали анализаторите на Ройтерс - 139 млрд. рубли.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?