Отстранен член на ДКЕВР нарече служебното правителство "измекярско"

Еленко Божков, снимка БГНЕС

ДКЕВР е под натиска на измекярското правителство на Георги Близнашки, каза в петък пред бТВ отстраненият заради конфликт на интереси член на енергийния регулатор Еленко Божков.

От неговото уточнение се разбра, че под "измекяр" той разбира думата ”лакей”. Божков каза, че сегашният служебен кабинет е "лакей" на корпоративните интереси в енергетиката и по-специално тези на австрийската компания ЕВН.

Оставката на Божков беше поискана от енергийния министър Васил Щонов. Той не я подаде и беше отстранен заради конфликт на интереси, което е единствената възможна опция в закона за принудителна смяна на член на ДКЕВР.

Божков каза, че през годините е участвал във фирми в бранша, но е излязъл от тях и ще си търси правата, защото е отстранен от ДКЕВР незаконно. Той смята, че е засегнал "корпоративни и лобистки интереси". Божков даде за пример работата си по арбитражно дело, заведено от  ЕВН срещу България.

В телевизионното студио той показа електрическа крушка и заяви, че енергийният министър Васил Щонов и премиерът Георги Близнашки не разбират разликата между нея и ядрен реактор.

Бившият член на ДКЕВР защити свалянето на цените на тока, критикувано сега от служебното правителство: "Ние ограничихме апетитите на монополите, намалихме технологичните разходи, където те крият кражбата на ел енергия, която всички българи плащат сега. Те започват от 15% загуби, ние ги свалихме до 8 процента", каза Божков.

Служебното правителство започна смените в ДКЕВР с аргумента, че обществото вече е снело доверието си от ДКЕВР. По думите на Близнашки, този състав на комисията носи огромна вина за тежкото положение в енергетиката. Според последните оценки дупката в енергийния сектор може да достигне 5 милиарда лева, ако не се предприемат мерки. Засега се говори за плавно поскъпване на цените на тока, но още не е ясно каква ще бъде първата стъпка.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?