Отстранен е от длъжност ДНК-пионерът, засегнал черната раса на интелект

Отстранен е от длъжност ДНК-пионерът, засегнал черната раса на интелект

Нобеловият лауреат за ДНК-изследвания Джеймс Уотсън, който преди два дни направи скандалните изявления, че черната раса е по-малко интелигентна от бялата, е бил отстранен от длъжността си на ректор в лабораторията Колд-Спринг-Харбър в Лонг Айлънд, САЩ, където работи от почти 60 години, съобщи ББС. Това е решил в петък Попечителският съвет на изследователската институция и президентът ѝ Брус Стилман.

Уотсон е започнал сътрудничеството си в лабораторията през 1948 г., а 20 години по-късно вече е неин директор. През 1994 г. става президент, а от 2004 г. заема почетната длъжност на ректор. Независимо от стажа си и заслугите си в областта на генетиката, той е освободен от поста.

От лабораторията заявиха, че публикуваните в "Съндитаймс" изказвания на Уотсън "са негови лични възгледи и по никакъв начин не отразяват целите, задачите и принципите на съвета, администрацията и сътрудниците на лабораторията Колд-Спринг-Харбър."

Съветът вече изрази несъгласие, удивление и съжаление  за това, че становището на Уотсън се е  появило в пресата и увериха, че лабораторията не провежда никакви изследвания, които биха могли да дадат основание за твърденията на учения.

Самият Уотсън също се извини за думите си, посочвайки, че е потиснат от реакцията на обществеността. Той също така се усъмни в точността на цитирането на неговото изказване, но от "Съндитаймс" увериха, че е вестникът е готов да потвърди точността на цитата.

Скандалът избухна заради думите на Уотсън, че политиката на Запада по отношение на африканските държави е основана на лъжливата предпоставка, че чернокожите са толкова умни, колкото белите им събратя, макар подлагането на тестове да говори за обратното. По думите на Уотсън в близкото десетилетие е възможно откриването на гените, отговорни за различията в интелектуалното равнище на хората.

Правозащитни организации вече повдигнаха въпроса с привличането на учения под съдебна отговорност заради думите му, които могат да се тълкуват като дискриминация, а Британският музейна науката отмени планираната лекция на знаменития генетик.  Много носители на Нобелови награди осъдиха поведението на Уотсън, предаде Ройтерс.

Още по темата
Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: