Отстранен е от длъжност ДНК-пионерът, засегнал черната раса на интелект

Отстранен е от длъжност ДНК-пионерът, засегнал черната раса на интелект

Нобеловият лауреат за ДНК-изследвания Джеймс Уотсън, който преди два дни направи скандалните изявления, че черната раса е по-малко интелигентна от бялата, е бил отстранен от длъжността си на ректор в лабораторията Колд-Спринг-Харбър в Лонг Айлънд, САЩ, където работи от почти 60 години, съобщи ББС. Това е решил в петък Попечителският съвет на изследователската институция и президентът ѝ Брус Стилман.

Уотсон е започнал сътрудничеството си в лабораторията през 1948 г., а 20 години по-късно вече е неин директор. През 1994 г. става президент, а от 2004 г. заема почетната длъжност на ректор. Независимо от стажа си и заслугите си в областта на генетиката, той е освободен от поста.

От лабораторията заявиха, че публикуваните в "Съндитаймс" изказвания на Уотсън "са негови лични възгледи и по никакъв начин не отразяват целите, задачите и принципите на съвета, администрацията и сътрудниците на лабораторията Колд-Спринг-Харбър."

Съветът вече изрази несъгласие, удивление и съжаление  за това, че становището на Уотсън се е  появило в пресата и увериха, че лабораторията не провежда никакви изследвания, които биха могли да дадат основание за твърденията на учения.

Самият Уотсън също се извини за думите си, посочвайки, че е потиснат от реакцията на обществеността. Той също така се усъмни в точността на цитирането на неговото изказване, но от "Съндитаймс" увериха, че е вестникът е готов да потвърди точността на цитата.

Скандалът избухна заради думите на Уотсън, че политиката на Запада по отношение на африканските държави е основана на лъжливата предпоставка, че чернокожите са толкова умни, колкото белите им събратя, макар подлагането на тестове да говори за обратното. По думите на Уотсън в близкото десетилетие е възможно откриването на гените, отговорни за различията в интелектуалното равнище на хората.

Правозащитни организации вече повдигнаха въпроса с привличането на учения под съдебна отговорност заради думите му, които могат да се тълкуват като дискриминация, а Британският музейна науката отмени планираната лекция на знаменития генетик.  Много носители на Нобелови награди осъдиха поведението на Уотсън, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят