Отстранен е шефът на БЕХ Жаклен Коен

Смяната с цел оптимизация на работата идва в момент на преговори за жизнено важен заем

Жаклен Коен шест месеца не може да договори заем за дълговете на НЕК, сн. БГНЕС

Изпълнителният директор на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) Жаклен Коен е отстранен от поста с протоколно решение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщиха от Министерството на енергетиката във вторник.

На събрание на Съвета на директорите на енергийния холдинг за изпълнителен директор ще бъде предложен Петьо Иванов, досегашен шеф на държавния газов доставчик "Булгаргаз", а неговият пост в "Булгаргаз" ще бъде зает от Николай Павлов, който досега е финансов директор на дружеството, а преди това е бил член на Съвета на директорите на "Националната електрическа компания" (НЕК).

От енергийното ведомство допълват, че "промените целят оптимизация на работата на "Българския енергиен холдинг" и  влизат в сила след вписване в Търговския регистър към Агенцията по вписванията". Не се обясняват точните мотиви за отстраняването на Коен.

Смяната на върха на БЕХ идва в момент, в който холдингът трябва да финализира преговорите за вземането на 650 млн. евро заем, който трябва да послужи за погасяване на дълговете на дъщерната му НЕК към двете т.нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КотруГлобял Марица Изток 3", за да влязат в сила по-ниските договорени цени на тока с тях. 

Ценовите оферти на банките кандидати да финансират дълговете на НЕК трябва да бъдат ясни до 20 февруари, за да може да се сключи сделката до края на февруари, когато изтича окончателно на няколко пъти отлаганият краен срок за погасяване на борчовете на електрическата компания.

По неофициална информация на Mediapool Коен е отстранен именно заради забавянето на вземането на жизнено важния заем, който по принцип трябваше да бъде договорен още през лятото, после бе отложен за ноември, за края на декември и финално до края на февруари, който и последният възможен срок предвид договореностите на двете топлоелектрически компании с техните кредитори за намаляването на цената, която НЕК плаща за разполагаемост на мощностите". Това ще пести по 100 млн. лв. годишно на силно закъсалата финансово НЕК.

След като в едната от първите две процедури за набиране на финансовия ресурс не се явиха кандидати, а в другата желаещите поискаха държавни гаранции, БЕХ се принуди да започне преки преговори за необходимите пари. От 22 поканени банки 11 откликнаха и започнаха разговори. Според запознати допреди няколко седмици само две институции са били останали в преговорите, но след първите данни за стабилизиране на финансовото положение на НЕК, която е намалила с над 300 млн. лв. загубите си, част от кандидатите да дадат крадита са се върнали на масата на преговорите.

Жаклен Коен бе назначен за шеф на БЕХ буквално в последните дни на правителството на Пламен Орешарски през юли 2013 г., когато титулярът Иван Йончев се оттегли заради нуждата от лечение. Преди това той беше член на борда на АЕЦ "Козлодуй", още по-рано - управител на "Ем Еф Ай турс", която е собственост на "Моллов файненшъл енд индъстриал груп". Коен запази поста си след идването на второто правителство на ГЕРБ през есента на 2014 г.

Коен е от старите кадри на "Мултигруп" и поради тази причина смятан за човек, представляващ интересите на ДПС в енергетиката. Един от съдружниците на Коен във фирмата му "БТ Ем Джи” е бил сред управляващите на "Приватизационен фонд Мултигрупелит", редом с Николай Вълканов и покойния вече Илия Павлов. Коен е работил и със сегашния прокурист на "Булгартабак Холдинг” Иван Биларев.


Той беше човекът, който изнесе на гърба си новогодишния екшън със спрените доставки на руски газ за "Овергаз", обяснявайки, че на частната компания може да бъде отнет лицензът, защото не си спазва задълженията да доставя газ на клиентите си. След като първо премиерът Бойко Борисов зае страната на "Газпром" и обвини "Овергаз" че застрашава сигурността на газовите доставки, после обяви, че с шефа на частната газова компания "Овергаз Инк" Сашо Дончев са станали жертва на интрига. Той обаче не посочи чия е интригата и каза, че всяко нещо си идва на мястото с времето.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?