Отстранен е шефът на германското вътрешно разузнаване

Ханс-Георг Маасен

Ръководителят на германското вътрешно разузнаване Ханс-Георг Маасен беше отстранен от поста му. Причината са противоречивите му изказвания за инцидентите в източногерманския град Кемниц. Маасен обаче получи подкрепата на вътрешния министър Хорст Зеехофер и ще стане секретар във ведомството, съобщиа информационните агенции.

До демонстрациите в Кемниц се стигна, след като германец беше убит след спор с иракчани.

Това доведе до протести, при които се съобщаваше, че антиимигрантски групи са упражнявали насилие над хора, които смятат за чужденци.

Маасен беше подложен на критики, след като изрази съмнение, че в град Кемниц е имало "лов на хора", както твърдяха водещите германски медии и канцлерката Ангела Меркел. Той обаче заяви пред в. "Билд", че контраразузнаването не може да потвърди автентичността на любителски запис, показващ нападенията.

 

Управляващата "широка коалиция" не можа да постигне консенсус за него - според Германската социалдемократическа партия (ГСДП той очевидно трябваше да си иде. Лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер обаче не виждаше причини да се иска оставката му. Меркел се опита да сложи край на спора, но не успя. Социалдемократите втвърдиха позицията си, окуражени от обвинения за връзки между Маасен и партия "Алтернатива за Германия", които той отрича.


След 11 дни на спорове, взетото вчера следобед решение изглежда като труден компромис. Но макар че той ще позволи да се избегне разпадането на управляващата коалиция, компромисът напомня колко отслабена политически е Меркел. Фактите - че след изборите тя не успя да състави правителство в продължение на шест месеца и се сблъска със Зеехофер по отношение на миграционната криза - го потвърждават ясно. От тази гледна точка случаят Маасен показва отново колко нестабилна е управляващата в Германия коалиция, от която според проучване на Civey за сп. "Шпигел" са недоволни 64 на сто от избирателите.

 

На разузнавачите се плаща да са невидими, като остават незабелязани от обществеността и над политическите борби. Началникът на германското контраразузнаване не правеше нито едно от тези неща, пише в. "Ню Йорк таймс". Безцеремонните позиции на Маасен му спечелиха уважение сред крайната десница и подложиха на съмнение политическата му безпристрастност. Освен това те съживиха отдавнашните опасения за съществуването на традиция за пренебрегване на крайнодесния екстремизъм от страна на германските сили за сигурност. Предшественикът на Маасен беше уволнен преди шест години, след като стана ясно, че контраразузнаването е унищожило документи, отнасящи се за серия терористични нападения срещу имигранти, извършени от крайнодесни. В началото за тях бяха обвинени други имигранти.


Маасен беше назначен, за да даде ново начало на Федералната служба за защита на конституцията, създадена след Втората световна война, за да защитава германската демокрация от появата на други политически сили - преди всичко нова нацистка партия - които могат да заплашат конституционния ред, припомня в. "Ню Йорк таймс", като отбелязва, че точно затова въпросите за негови политически пристрастия бяха още по-притеснителни за много депутати и анализатори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят