Отстранен от Трайков зам.-министър става посланик в Азербайджан

Отстранен от Трайков зам.-министър става посланик в Азербайджан

Правителството предложи в сряда бившият заместник-министър на икономиката и енергетиката Мая Христова за посланик в Азербайджан.

Тя бе отстранена от зам.-министерския пост заради различни виждания по енергийната политика с тогавашния министър на икономиката и енергетиката ТрайчоТрайков и бе назначена за шеф на "Българския енергиен холдинг"(БЕХ). След това бе отстранена и от БЕХ. Била е и председател на Съвета на директорите на "Южен поток" - България ЕАД.

Бившата съветска република е любима "енергийна" дестинация на българските политици, които периодично я посещават и обявяват, че са постигнали съгласие България да получава от нея природен газ. Уговорените на няколко пъти доставки обаче засега са невъзможни поради липса на нужната връзка между двете страни.

Освен за Христова правителството предлага на президента да издаде и указ за назначаването на кариерните дипломати Любомир Тодоров и Георги Карастаматов за посланици съответно в във Финландия и Армения.

За посланик в Афганистан е предложен Николай Янков, който съчетава военна и дипломатическа кариера, съобщиха от външно министерство.

Янков е бивш военен, като през кариерата си е бил военен аташе в посолството на България във Вашингтон и военен аташе в Рим.

В момента в Афганистан служат около 620 български военни, които най-вече изпълняват задачи по охраната на летищата в Кабул и Кандахар.

България обяви, че ще изтегли поетапно военния си контингент от Афганистан, като се очаква до края на 2014 година там да останат около 150 души.

Това е поредната серия посланици, която предлага правителството на президента Росен Плевнелиев. Той трябва да издаде указ за назначаването им, като предложенията са предварително съгласувани с него.

Сред по-интересните посланици, които избра правителството на ГЕРБ, са депутатът от БСП и бивш вицепремиер в кабинета "Станишев" Меглена Плугчиева (в Швейцария), бившият зам.-вътрешен министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на тройната коалиция Бойко Коцев (в Москва) и други.

Правителството трябва да назначи десетки посланици на мястото на обявените като сътрудници и агенти на Държавна сигурност, както и на онези, чиито мандати са изтекли. Заради отказа на бившия президент Георги Първанов – самият той агент на ДС – да отзове свързаните с ДС посланици, повече от година бе блокиран целият процес по смяна на ръководители на българските дипломатически мисии.

Споделяне

Още от България