Отстранена е шефката на лекарствената дирекция в НЗОК

Директорът на лекарствената дирекция в НЗОК Калина Пенчева e отстранена от поста от новия директор на касата Пламен Цеков. Официално като мотив се посочва желанието на Цеков да сформира собствен екип. Най-вероятно с махането на Пенчева новият директор на касата търси и разграничаване от всички участници в лекарствения скандал. 

Въпреки, че тя има ключова роля в скандала с поскъпването на редица лекарства след прехвърлянето им от здравното министерство към НЗОК, Пенчева успя да излезе чиста от него. В разгара на скандала около лекарствената политика тя се включи в кампанията срещу бившия здравен министър Стефан Константинов. Въпреки, че в продължение на година НЗОК е плащала лекарства на драстично завишени цени , никой от страна на касата не сигнализира публично за проблема.

Като представител на НЗОК, отговарящ за лекарствената политика, Пенчева участваше с експертното си мнение и в работата на други звена, отговарящи за лекарствената политика. 

След встъпването в длъжност на новия управител на НЗОК Пламен Цеков той поиска оставките на всички шефове на дирекции в касата, за да му засвидетелстват лоялност. Той уточни, че такава практика има в редица западни компании, но това не означавало, че ще освободи всички, на които е поискал оставките. Идеята му била да види кой как работи, но в случай, че не желае определен човек да е част от екипа му, да го отстрани.

Вероятно кадровите промени, предприети от Цеков, няма да се ограничат само до смяната на Пенчева и ще последват още смени в близките дни.

Споделяне

Още от България