Отстранената шефка на медицинския одит се обяви за жертва на вътрешен конфликт

Тя отрича обвиненията, че са потулвани открити нарушения в болниците

Проф. Златица Петрова

"В последните дни срещу името на агенция "Медицински одит", срещу ръководството и персонално срещу мен се злоупотребява публично и се упражнява сериозен дискриминационен натиск". Това заяви освободеният шеф на агенция “Медицински одит“ проф. Златица Петрова във вторник пред Нова телевизия. До нейното отстраняване се стигна след като прокуратурата обяви, че разследва прикривани лекарски грешки, свързани с починали пациенти.

Тя отхвърли всички обвинения за потулване на открити нарушения в болниците и се обяви за жертва на вътрешен конфликт с бившия главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев, от чиито сигнали тръгна прокурорската проверка в агенцията.

Петрова уточни, че и заснетата служителка в телевизионен репортаж, която се оплаква от оказван натиск от нейна страна, всъщност е в съжителство с Евлогиев и не е професионално “един икономист-бакалавър“, каквато е тя, да коментира медицински случаи.

Петрова съобщи, че миналата година агенцията е извършила 700 проверки и са съставени 300 постановления за пропуски и нарушения, с което отхвърли обвиненията, че ръководената от нея структура не работи.

Според Петрова се спекулира с алгоритъма на работа на агенцията. Тя беше категорична, че няма как да оказва влияние на крайните решения."Това категорично не се случва. Има протокол, който самият екип връчва на лечебното заведение. Това са констатации", заяви тя.

По повод един от цитираните като потулени случаи с починало бебе в Стара Загора заради липсата на медицински екип на място, Петрова разясни, че то е починало заради увита пъпна връв още в корема на майката. 

“Тук има известна спекулация, тъй като ние разполагаме с всички данни - пътните листове за времето за което е събран оперативният екип. Има правила, които са разписан в болницата. Екипът е събран за 20 минути, а е допустимо той да бъде организиран до 30 минути“, обясни тя и допълни, че целият случай е предаден на прокуратурата.

“Тук имаме прекратяване на даден случай по чл. 28, с който много се спекулира - "маловажност". Маловажността не е самата смърт, искам дълбоко да го подчертая. Евентуално ако има нарушение, маловажен е административният случай", поясни още тя. 

Петрова коментира и случая със смъртта на друга родилка през януари 2017 година. Младата жена е бременна в десетия месец, когато е приета по спешност в "Шейново". Направено ѝ е секцио, а бебето е извадено мъртво. В рамките на около 3 часа губи около 3 литра кръв, като кръвопреливането е започнато едва когато жената изпада в безсъзнание.  

"Ние разследваме по искане на прокуратурата. Открити са доста пропуски. Основният пропуск е несвоевременната и неадекватна преценка по отношение на кръвозагубата. По този случай подадохме всички документи в прокуратурата и имаме кореспонденция с тях", поясни Златица Петрова.   

Споделяне

Още по темата

Още от България