Отстранени от поръчката български производители на машини за гласуване се жалват във ВАС

Отстранени от поръчката български производители на машини за гласуване се жалват във ВАС

Технологичният консорциум "Български машини за гласуване" ЕООД е подал жалба във Върховния административен съд /ВАС/ срещу решението на Централната избирателна комисия да отстрани консорциума от обществената поръчка за доставка на машини за гласуване. Това заяви във вторник Александър Чобанов - член на консорциума, цитиран от БТА.

ЦИК направи обществена поръчка за доставката на 9600 машини за гласуване, които да се използват на предстоящите парламентарни избори през пролетта на 2021 година.

Чобанов каза, че консорциумът е производител на машините, те ще се правят в Пловдив и е хубаво парламентарните избори да се направят с българска техника. Той допълни че от кандидатите в обществената поръчка - седем фирми и едно физическо лице, в момента има само трима - фирмите "Сиела", "Контракс" и консорциумът "Български машини за гласуване" /докато съдът се произнесе/.

Имаме самочувствие, че сме направили машини на световно ниво - с покойния академик Благовест Сендов, с когото работихме заедно по проекта, сме направили така, че никой не може да промени вота на хората през целия път от гласуването до преброяването, каза още Александър Чобанов. Резултатите от изборите, направени с тези машини, могат да са готови за два часа, добави той. Българските устройства могат да работят без електрозахранване 16 часа, докато машините, които са използвани досега, имат 15 минути възможност за работа на батерии. Софтуерът на българските машини ще бъде отворен и достъпен за всички, които искат да направят подобна техника, заяви Чобанов.

От консорциума обявиха, че ще разположат машини за гласуване във всички бивши окръжни градове, за да обучават хората в процедурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?