Лидерът на ДСБ

Отстраняването на шефа на съдийския съюз е поискано от изпълнителната власт

Отстраняването на шефа на съдийския съюз е поискано от изпълнителната власт

Уволнението на председателя на Съюза на съдиите е поискано от изпълнителната власт, а не от Висшия съдебен съвет (ВСС). Това стана ясно от думите на председателя на ДСБ Иван Костов по бТВ.

 

Партията разполага с документ, според който предложението за извънредна точка в дневния ред на ВСС е внесено от министъра на правосъдието Диана Ковачева, а не от ВСС. “По този начин става ясно, че предложението за уволнението на съдийката не идва от ВСС, а от изпълнителната власт, което не може да не се знае от премиера и вътрешният министър”, каза Иван Костов.

 

Досега публично този факт не е отречен от премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов. Нещо повече от няколко дни двамата се опитват да заблудят обществото, че не се месят по никакъв начин в “независимата” съдебна власт.

 

Министър-председателят Борисов дори нарече решението на ВСС “провокация” насочена срещу правителството заради предстоящия доклад за напредъка на България, който Европейската комисия ще публикува официално в сряда. Това обаче се случи, едва след като Брюксел реагира остро, а част от съдиите, прокурорите и адвокатите излязоха на безпрецедентен протест срещу двойния аршин на Темида.

 

Според Костов критиките на Брюксел към България са щели да бъдат по-остри, ако не е била последователната позиция на президента Росен Плевнелиев по темата, който не се подаде на натиска на вътрешния министър Цветанов. “Това поведение на президента изигра роля за смекчаване на някои реакции от Европейската комисия. Убеден съм в това”, каза Костов.

 

Според него много хора са се опитали да смекчат уволнението на Тодорова и излизането на съдиите на протест, което е прецедент за Европа. “И премиерът се опита да смекчи нещата, а министърът на правосъдието неколкократно се обърна на 180 градуса, за да тушира проблема”, припомни лидерът на ДСБ. Той посочи, че е пожелал успех на премиера Борисов при отиването му в Брюксел и предполага, че е успял да смекчи отношението към България. Борисов пази изпълнителната власт и така може да насочи ударите към съдебната власт, смята обаче Костов.

 

Според него най-лошото от цялата ситуация е, че Европейската комисия ще продължи мониторинга върху България в областта на правосъдието и вътрешния ред заради несправяне с организираната престъпност.

 

Реформа на ВСС

 

ДСБ иска да няма политическа квота при избора на ВСС. Членовете на съвета да се избират пряко, а съставът на т.нар. съдебно правителство да се намали от 22-ма на 12. Мандатът на ВСС също да бъде намален от 5 на 3 години, а органът да не е постоянно действащ, за да може членовете му да си гледат работата като магистрати. Това е позицията на ДСБ за реформа на ВСС, посочи Костов и подчерта че, са единствената партия, която иска да няма политическа квота във ВСС, за да не си делят политиците влиянието в този орган.

 

За някои от предложенията на ДСБ ще са необходими конституционни промени. Няма обаче съгласие между политическите сили да се промени Конституцията, каза Костов.

 

Лекарите, които бяха обвинени от министър Цветанов, който чете записи, съсипа живота им, коментира Костов съдебното решение за оправдаване на лекарите от болницата в Горна Оряховица.

 

Цветанов винаги казва, че никой не стои зад жертвите, сега какво ще каже на тези лекари - те не са жертви на престъпността, а на властта, допълни Костов. Според него хора преживели зло от власт, го преживяват най-тежко. “Защитавал съм тези хора от трибуната на парламента, това не е работа на вътрешния министър да се превръща на съд от трибуната на парламента”, каза Костов.

Споделяне

Още по темата

Още от България