Според лидера на ДСБ Иван Костов:

Отстраняването на Трайков е политическо, Борисов мами обществото

Дълго бях толерантен, обявих 2012 за годината на Трайков и растежа, а стана март, да чакам октомври ли, отвърна премиерът

Отстраняването на Трайков е политическо, Борисов мами обществото

Махането на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е по политически причини и никога досега не е отстраняван министър след опит да се измами общественото мнение за истинската причина за неговото излизане от кабинета. Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на "Синята коалиция" Иван Костов пред журналисти във Велико Търново в неделя.

Премиерът Бойко Борисов пък ядосан от продължаващата тема с напускането на кабинета от Трайков заяви пред ТВ7, че години наред го е толерирал. "Дори, ако си спомняте, 2012 година казах, че това е годината на Трайков. На растежа. Стана март месец. Ние абсолютно нищо нямаме предложено в тази посока. Да чакам да стане септември или октомври. Когато се нарича нещо икономически форум, дали той няма отговорност за него", попита Борисов по повод обясненията му от края на седмицата, че търпението му преляло след провала на бизнес форума в Катар, на който не се появи нито една местна фирма.

 

Според Костов обаче си отива министър, който се е противопоставял на картелното споразумение за цените на горивата и е искал да бъдат договорени по-ниски цени за внос на руски газ:

 

"Трайков категорично и безкомпромисно отстояваше българския интерес по отношение на руския напън да строят АЕЦ "Белене" със стара технология, със стари турбини, без ясна цена, без ясен инвеститор, без каквито и да било гаранции за това, че такъв един проект няма да елиминира възможностите на България за водене на антикризисна политика, защото ще бъдат хвърлени огромни средства, които ще дадат ефект едва след като кризата отмине", добави Иван Костов.

 

"Ако България отстъпи и предоговори за следващ дългосрочен период цена на газа като сегашната, което унищожава конкурентоспособността на българските производители, ако се подпише за АЕЦ "Белене" при тия абсурдни условия, при които в момента трябва да се финализира сделката, ще разберем, че това отстраняване е направено с политическа цел", посочи лидерът на ДСБ.

 

По думите му въпреки напъните на кабинета "Борисов", не е много голяма възможността да се сключи договора за АЕЦ "Белене".

 

"Има поне две-три причини, които спират реализацията на строителството. Сред тях е категоричният отказ на европейските и атлантически партньори да участват в този руски проект, освен това няма източник на финансиране от руска страна", каза още Костов.

 

Борисов от своя страна отново посочи, че проектът АЕЦ "Белене" няма да се осъществи без друг чужд инвеститор.

 

Попитан имало ли е натиск над него да бъде сменен Трайков и дали това има общо с интереси, свързани с "Белене", той заяви: "България няма по времето на мое правителство да прави българо-руска централа в Белене. Трета година – факт. И никакъв Трайко или Трайчо, или който и да е било, не може да вземе това решение извън мен. Така че тази теза не е вярна".

 

"Аз българо-руска централа по време на моето управление в Белене няма да правя", повтори премиерът. Допълни, че всички призиви "и на американския посланик, и на Морнингстар, и от Европа - първата дума е диверсификация".

 

Според него обаче, тъй като в ядрения този проект вече са вложени 1 млрд. и 380 млн. лв. на българския данъкоплатец, не можеш да излезеш и да кажеш с лека ръка "хвърлям ги в канала". "Трябва да им предложиш алтернативен вариант, с който да не загубиш парите", заяви Борисов.

 

След като в петък той обясни, че било голяма глупост да се прави бизнес форум в Катар в 10 часа сутринта, сега разказа как капката, преляла търпението му към Трайков била мудността на ръководеното от него министерство и "това, че в момента, в който българските медии се разтресоха в София, че по време на икономически форум няма представители на Катар, които вечерта в 18.00 часа идват в нашия хотел, в залата помпозно, тежко, с цялата си тежка артилерия, поглеждам и гледам министър Трайков на плажа".

 

После призна, че сам разрешил на министрите, "вместо да ходят на официален обяд, да отидат да видят морето, плажа, да разгледат хотела". "Аз съм осигурил като добър началник време за всичко, но не когато тече икономически форум и скандал в България, ти да се мажеш с масло на плажа. И все едно не те интересува", продължи да разказва своята версия за случилото се в Катар премиерът.

 

По повод коментарите, че посочените от него нови министри Делян Добрев и Десислава Атанасова на мястото на тръгващите се Трайчо Трайков и здравния министър Стефан Константинов, са много млади, без опит и избрани, за да са послушни, Борисов заяви: "Ако са стари, ще са от ДС. В случая моите поне не могат да се упрекнат в това. Освен това, виждате, всички са завършили в Америка, във Франция, в Англия. По две-три висши образования. Момчета и момичета, които си разбират от работата".

Споделяне

Още по темата

Още от България