Омбудсманът Константин Пенчев:

Отстраняването на Янева не е реформа, нужни са закони

Обществото да бъде нащрек, прави се опит за отвличане на вниманието му

Константин Пенчев

Случващото се в момента няма нищо общо със съдебната реформа. Съдебна реформа все още не е започнала, имаме само едно добро намерение на парламента. Тя ще започне когато приготвят и приемат законите. Така омбудсманът Консстантин Пенчев коментира в петък отстраняването ден по-рано от ВСС на председателката на Софийския градски съд Владимира Янева.

По думите на Пенчев с такива новини само се отвлича вниманието на обществото.

"Това, че някой е бил наказан – удобен или неудобен, визирам съдия Владимира Янева, не показва напредък. Едва ли тя има най-големите грехове, че е избрала едно решение за СРС-та", каза пред Нова телевизия омбудсманът и добави: "Нека обществото бъде нащрек и да знае, че нищо още не е започнало като реформа в съдебната система“.

По думите му промените ще започнат, когато правителството и Народното събрание изготвят и приемат предложените реформи. "Аз чакам вече законите, включително и промени в Конституцията. Не започнат ли сериозните законови промени до лятото, нещата ще отекат“, каза омбудсманът.

Той припомни, че през годините срещу Янева е имало съдийско недоволство. "Става дума дали Янева е управлявала добре или лошо СГС, затова и правосъдният министър внесе искане за производство", каза Пенчев.

Същевременно в петък председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров заяви в студиото на БНТ, че няма политически аспекти в отстраняването на Владимира Янева и няма връзка с изказванията на премиера по казуса.

Предложението за отстраняването ѝ дойде изненадващо, каза Тодоров и добави, че ВСС е бил принуден да се довери изцяло на прокуратурата, тъй като производството срещу Янева е било засекретено.

"Насроченото изслушване от съвета преди да вземем решение е свързано с някои тълкувания на Върховния касационен съд за правото на обвинените да се защитят", обясни Тодоров. Той посочи, че Янева се е позовала на имунитета си и затова не се е отзовала на поканата.

По повод призива на председателя на ВКС Лозан Панов за оставки на ръководството на СГС, Тодоров коментира, че това е въпрос на личен избор, но има опасност най-големият съд в страната да остане без ръководство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?