Отстреляни в Германия глигани се оказват радиоактивни

Отстреляни в Германия глигани се оказват радиоактивни

Това беше голям изстрел, голям глиган и голямо разочарование. Ловецът Георг ван Бебер беше въодушевен от чудесния улов в гората близо до Мюнхен. Но преди да отнесе вкъщи глигана, той го провери с гайгеров брояч, който отчете проблем - месото на дивото прасе беше радиоактивно в степен, опасна за човешкото здраве.

Хиляди глигани, отстрелвани от ловци в някои райони на Германия, се оказват с надвишаващо безопасното ниво на радиация в месото, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията посочва, че радиоактивните глигани са повече от всякога. Общата сума на компенсациите за замърсено месо, която федералното правителство е изплатило миналата година, достигна рекордните 425 000 евро в сравнение с едва 25 000 преди десет години. Причината е, че популацията на глигани в Германия расте с бързи темпове и в резултат ловците все по-често съобщават за замърсено глиганско месо.

Почти четвърт век след катастрофата в Чернобилската АЕЦ в Украйна радиоактивното замърсяване все още е гореща тема.

Глиганите са един от най-податливите видове на дълготрайния ефект от ядрената катастрофа от 1986 г. За разлика от други видове дивеч, те често се хранят с гъби и трюфели, които "складират" радиоактивни вещества. Освен това глиганите разравят замърсената почва със зурлите си.

За сметка на това дивите прасета са облагодетелствани от друга екологична криза - промяната в климата. Централна Европа се превръща в изобилна земя за животните, тъй като поради по-топлото време буковете и дъбовете раждат повече жълъди и семена, а фермерите произвеждат повече култури, с които глиганите обичат да се хранят, като царевица и рапица.

През последните години броят на глиганите в Германия се увеличи четири-пет пъти, което доведе и до увеличаване на техния улов. През последния ловен сезон ловците отстреляха рекордните 640 000 глигана, а през 2009 г. бяха засечени между 2000 и 4000 глигана с ниво на радиация, надвишаващо безопасното за консумация.

Като цяло вредното влияние на радиоактивното замърсяване от Чернобил в Германия намалява и радиацията вече не е проблем за обработваемите земеделски земи. В горските почви на някои места в провинциите Бавария и Баден-Вюртемберг в Южна Германия обаче все още се съдържа голямо количество цезий 137, чийто период на полуразпад е 30 години.

Всъщност цезият от Чернобил се отлага все по-надълбоко в почвата и е стигнал до слоя, в който растат любимите на глиганите трюфели. Засега експертите не разполагат с доказателства, че глиганите страдат от високото ниво на радиация в организма си.

Въпреки това властите полагат голямо старание замърсеното месо да не стига до хората. Държавата изплаща щедри компенсации на ловците, уловили радиоактивни глигани - по 100 евро за младо прасе и по 200 за по-голямо. Сумите стимулират ловците да предоставят на властите все повече глигани, а поради големия улов и голямото предлагане цената на годното за консумация глиганско месо понякога пада до едва едно евро за килограм.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?