Оттеглени са плановете за орязване на НАТУРА 2000

Оттеглени са плановете за орязване на НАТУРА 2000

По нареждане на премиера Бойко Борисов екоминистърът Нено Димов е оттеглил поправките в Закона за биологичното разнообразие, които отслабваха защитата на териториите, включени в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 и дори щяха да позволят извеждането на зони, които вече са част от нея. Това е станало на заседанието на Министерския съвет в сряда, научи Mediapool от правителствени източници.

Срещу представените в началото на седмицата поправки се обявиха от екокоалицията "За да остане природа в България" и те изпратиха писмо до Борисов с призив за "незабавно спиране на опасни поправки в Закона на биологичното разнообразие", предложени от Димов.

Според природозащитната организация "приемането на предложените промени означава намаляване и обезсилване на мрежата Натура 2000, сериозни затруднения за устойчивото управление на защитените зони у нас и засилване на непрозрачното и авторитарно управление на природния ресурс на България, заради което в последните години страната ни продължава да губи гори, реки и защитени видове".

Малко преди реакцията на екокоалицията Ненов Димов представи промените и обясни, че част от сегашните зони в НАТУРА 2000 ще подлежи на корекции, защото били обявени като такива погрешка и със съмнителни първични данни.

Факт е, че значителна част от инвестиционните проекти за строежи, особено по Черноморието и в планините, са възпрепятствани точно от ограниченията на европейската екомрежа.

Нено Димов каза, че законовите поправки позволяват данните за обявяването на НАТУРА зоните да бъдат проверени дали са достоверни. Той не можа да каже каква част от сега влезлите в обхвата на европейската екомрежа зони са попаднали там погрешка, тъй като "това е изключително сложна информация", но припомни, че 34.8 % от територията на страната е обхваната в тази мрежа.

"Когато има възможност след приемането на този закон да имаме достоверна и проверена информация, ще даде шанс на всичко, което е проверено, да бъде коригирано“, каза Димов.

Екоминистърът обяви също, че законовите поправки за управление на НАТУРА зоните от съвет в различни представители на местните общности се подкрепят от работодателски, браншови и синдикални организации, както и от местната власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?