Оттегли се един от кандидат-купувачите на БМФ

Една от компаниите, закупили конкурсна документация за участие в процедурата за приватизация на Български морски флот, се оттегля, защото не ѝ стигало времето за оценка на параходството и запазването на 30-процентно държавно участие затруднявало финансирането на сделката. Това обяви в сряда Бисер Димитров от "Нейви консулт" София, която представлявала първокласни европейски компании оператори на кораби и корабостроители от Западна Европа. Димитров обаче отказа да обяви техните имена.

Според компанията за предоставеното от Агенцията за приватизация кратко време не може да се извърши финансова, правна и икономическа оценка на предприятието, а без нея е невъзможно да се осигури кредитиране на сделката, запазването на държавен дял допълнително утежнявал нещата с финансирането.

В същото време Димитров заяви, че на следващ етап било възможно представляваният от "Нейви консулт" консорциум да се върне в надпреварата, което не е ясно как ще стане при положение, че обявените от АП срокове предвиждат до 10 септември 23-те фирми, закупили конкурсна документация, да докажат, че отговарят на критериите за участие. До 28 септември ще се прецени дали претендентите покриват изискванията, а до 18 октомври потенциалните купувачи да внесат предварителни оферти. Окончателните цени се очакват не по-рано от края на годината, като при старта на приватизацията от АП отбелязаха, че сроковете са по-дълги от обичайните, за да имат консорциумите нужното време.

От "Нейви консултинг" явно пропускат и възможността за искане на удължаване на сроковете, която нееднократно е използвана от кандидат-купувачите в повечето приватизационни процедури,провеждани на няколко етапа.

Като пречка пред продажбата на БМФ отказалият се кандидат посочи нерентабилността на иначе добрата идея за запазване на българския  флаг на морския флот. Проблемът бил, че наши кораби са в сивия списък на  Международната морска организация.

Димитров се оплака и от липсата на гаранции от страна на АП за вложените от кандидатите инвестиции в хода на приватизационната процедура. Такива обаче Агенцията за приватизация никога не е давала и вложенията са били за сметка на потенциалните купувачи.

Споделяне

Още от Бизнес