Оттеглилият се от престола белгийски крал даде безпрецедентно интервю

Албер Втори, крал на Белгия от 1993 до 2013 г., даде безпрецедентно в историята интервю за телевизия Ер Те Ел, съобщи БТА от Брюксел.

Доскорошният държавен глава застава пред камерите като най-обикновен гражданин, облечен в син пуловер и без сянка от протоколните обноски. Записът предстои да бъде излъчен идната седмица, но представени досега откъси показват моменти, в които той разказва за смъртта на брат си крал Бодуен и за запознанството си със съпругата си кралица Паола.

Албер, както вече може да бъде наричан оттеглилият се крал, изглежда дълбоко откровен пред зрителите. Когато си спомня за смъртта на брат си, той се просълзява и задъхва. При спомена за това как е предложил брак на бъдещата си съпруга той разказва как е подел разговора в малката ѝ кола, докато тя шофирала по италианските пътища и нямало как да избегне отговора.

Експерти по въпросите на монархията отбелязват, че никога досега белгийски крал не е давал интервюта и не се е обръщал така пряко към хората, освен при специалните изявления по конкретни поводи. Медиите уточняват, че интервюто не е било съгласувано с протокола на Двореца, каквото изискване съществува.

Албер Втори се оттегли от трона миналата година, три месеца след като подобна стъпка предприе кралицата на Холандия Беатрикс и година преди това да стори кралят на Испания Хуан Карлос. Новият крал Филип пое короната на миналогодишния национален празник на Белгия 21 юли.

Според проучване на общественото мнение новият държавен глава е успял да увеличи популярността си за по-малко от година. Във Фландрия, където са основната част от белгийските републиканци, подкрепата за него е нараснала с 10 на сто. На национално равнище крал Филип е харесван от около 60 на сто от белгийците.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа