Отцепник от БСП създава нова лява партия

Отцепник от БСП създава нова лява партия

Напусналият миналата година БСП Красимир Янков ще оглави нова партия, която ще носи името "Българска прогресивна линия" (БПЛ). 

За новата партия Янков обяви в декларация за началото на новия политически сезон. "Следвахме политическата линия, за която получихме мандат за парламент. Напуснахме групата на БСП именно, за да останем социалисти. Получавахме подкрепа от все повече хора, желаещи промяна. Затова създадохме новият ляв политически проект политическа партия "Българска прогресивна линия", каза той от парламентарната трибуна.

По думите му предстоящите избори ще бъдат голямо изпитание за избирателите у нас.

Янков е неформален лидер и на напусналите БСП през последните месеци, които решиха да крепят кворума на управляващите, а в замяна получиха повече права. Сега независимите депутати се третират почти като парламентарна група, въпреки формално не са такава. Веднъж на заседание независимите депутати имат право на декларации, а времето им за изказвания е равно на това на най-малката парламентарна група.  

През септември Янков и още петима депутати напуснаха парламентарната група на БСП. Това са депутатите Лало Кирилов, Николай Иванов, Димитър Стоянов и Георги Андреев, които се очаква да бъдат част от новата партия.

"Българска прогресивна линия" вече има профили в социалните мрежи, но сайтът на партията все още не е готов.

С равносметка за свършеното и за възможностите, които сме имали, изпращаме старата година, година с маски и насаждан...

Публикувахте от Българска Прогресивна Линия в Четвъртък, 31 декември 2020 г.

Миналата година групата на социалистите напусна и Валери Жаблянов, който обаче остана член на БСП. Янков и Жаблянов бяха кандидати за лидер на социалистите и решението им да напуснат дойде, след като Нинова спечели втория си мандат. За независими народни представители се обявиха и социалистите Чавдар Велинов и Михаил Христов. 

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?