Отцепникът от ГЕРБ обеща да е "непредвидим и независим"

Георги Марков не знаел, че срещу него е имало разследване в прокуратурата

Отцепникът от ГЕРБ обеща да е "непредвидим и независим"

Отцепилият се от ГЕРБ депутат Георги Марков обяви в сряда пред БНТ, че БСП и ДПС няма да могат да разчитат на него за нищо, защото той щял да бъде ”непредвидим и независим” народен представител.

"Изцяло ще бъда независим като независим депутат, така че г-н Волен Сидеров да си стои на мястото и с каквото може да помага там на коалицията. Да не разчитат на мен. Аз съм изцяло независим и непредвидим", обясни Марков.

Според него в момента има парламентарна криза, защото ГЕРБ гласували срещу предложенията на управляващите, които на свой ред гласували срещу предложенията на ГЕРБ.

"И то наникъде нищо не се получава. Пробвахме със тая парламентарна криза, пробвахме какво ли не и виждате, че нещата не вървят добре, рейтингът спада и просто трябва да се намери някаква друга формула на работа", обясни отцепникът, който си е поставил за мисия спасяването на парламентаризма в страната.

Напускането му на ГЕРБ обаче има и друго обяснение. През последните 4 години Марков е държан изкъсо от прокуратурата заради водено разследване за данъчни престъпления в Свищов през 2004 година. Делото е прекратено ден след като той отиде в Букурещ с премиера Пламен Орешарски и шест дни преди да обяви, че напуска ГЕРБ. През 2013 година Марков е нямал причина да бъде недоволен от израстването си в партията, защото с подкрепата на Цветан Цветанов първо е станал депутат, а после и общински лидер на ГЕРБ в Свищов.

В същото време отцепването на Марков може да промени баланса на силите в Народното събрание. В момента дори за да започне заседание на парламента - при минимум 121 народни представители, са нужни гласовете на "Атака". Ако управляващата коалиция спечели гласа на Марков и накара Делян Пеевски да ходи на работа, то те ще имат точно 121 гласа и няма да се нуждаят от ”Атака”.

В сряда Марков обясни, че не е очаквал да има проблем с пътуването му с премиера в Букурещ, "защото това са национални интереси".

”Бях по покана на българите в Букурещ, близък съм с тях, помагам им от 10 години. Не съм пътувал с Орешарски, а с моя автомобил. Засякохме се в хотела, където българите бяха запазили места. Той си тръгна със самолета аз с моята кола. Аз съм за първи път в парламента. Отначало, като влязох, мислех, че така е редно и така трябва да бъде. От месец май разбрах, че нещата не стоят така”, каза депутатът. Той определи явлението за всяко нещо да се пита ръководството на партията - "явлението Фидосовщина".

По отношение на разследването Марков заяви, че не е знаел за такова разследване и допълни, че "има поръчки срещу мен от тези, на които преча". Той потвърди, че няма намерение да се присъединява към другите бивши политици от ГЕРБ, създали партия БАСТА.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?