Отцепници от Бареков са първите "центристки" партньори на Първанов

АБВ, "Народен съюз" и "Гергьовден" правят парламентарен съвет и ще издигат общ кандидат-президент

Снимка: БГНЕС

Новото съдружие между АБВ и малки номадстващи партии, чийто настоящ "пристан" е парламентарната група на БДЦ, ще правят политически и парламентарен съвет, чийто формат ще е известен до края на седмицата. Създаването му бе анонсирано на пресконференция в понеделник, дни след първата официална среща между АБВ, "Народен съюз" и "Гергьовден".

"Амбицията ни е да надхвърлим парламентаризма на по-сериозните теми. Да продължим сериозните президентски дебати”, заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Миналата седмица АБВ и част от групата на БДЦ се срещнаха, за да обсъдят "третия път" в политиката, който Георги Първанов предлага, или иначе казано широко обединение "ляво – център".

По време на втория си президентски мандат, приключил през 2011 г., Първанов стартира АБВ с амбиция за широко обединение на леви, десни и центристки партии и организации. Идеята му претърпя крах и той учреди АБВ като партия, която разцепи монолитната дотогава БСП, а в настоящия парламент двете формации бяха в различни роли – АБВ в управлението, БСП – в опозиция. По-рано този месец, след като социалистите избраха нов лидер и курс към сближаване с АБВ, партията на Първанов напусна правителството.

Към момента обаче диалогът БСП-АБВ буксува и единствените засега пожелали да колаборират с Първанов са "Народен съюз" и "Гергьовден". И двете партии през годините са доказали своята политическа поливалентност, били партньори почти на всяка власт и са преговаряли с различни партии – БСП, СДС, ВМРО и ГЕРБ. На различни избори са се явявали в различни конфигурации, понякога сменяйки коалицията и по време на парламентарен мандат.

В сегашното Народно събрание се озоваха благодарение на коалицията с Николай Бареков и партията му "България без цензура", разглеждана навремето на като политически проект на собственика на КТБ Цветан Василев. Другият партньор в коалицията стана партия "Лидер" на енергийния бос Христо Ковачки. След като се озова в парламента, групата на Бареков набързо го заряза, тъй като КТБ вече се беше сринала и конфликтът Цветан Василев -Делян Пеевски се разрази със страшна сила. Групата на ББЦ бе преименувана на "Български демократичен център" (БДЦ), както се кръсти партията на Ковачки. Депутатите от самата БДЦ обаче не са сред партньорите на Първанов в новия парламентарен съвет.

Трите формации казаха, че съветът ще бъде отворен за всички политически сили. "Ще формираме политики и ще подготвяме законодателни инициативи и контрол на изпълнителната власт", каза Светлин Танчев, депутат от "Народен съюз", който е част от групата на БДЦ. По думите му основните сфери ще бъдат борба с корупцията, съдебната реформа, социална политика и демографско развитие, външна политика и национална сигурност.

"Този съвет ще се опита да контролира действията на изпълнителната власт, ще организираме различни дебати по различни важни теми за обществото, уточни Танчев. И допълни, че отделните политически сили - АБВ, "Народен съюз" и "Гергьовден" ще изтеглят и преразгледат внесените по отделно законодателни инициативи, за да паснат на политиката на съвета.

Зам.-председателя на АБВ Румен Петков уточни, че няма да се създава коалиция между тези партии. "Неслучайно говорим за съвет. Ние запазваме идентичността си, но стремежът ни е да запазим тази алтернатива на властта, която липсва", допълни Петков.

Ще продължим и инициираните от АБВ президентски дебати, водени от убеждението, че българинът трябва да аргументира своя информиран избор за президент и вицепрезидент на държавата, посочи той.

След първата среща, проведена миналата сряда, Румен Йончев от "Народен съюз" каза, че Георги Първанов би бил една от много силните кандидатури, но за момента обсъждали доста имена. Самият Първанов обаче коментира, че конкретни имена за президентските избори не са били обсъждани.

Петков напомни, че от парламентарните групи, които формират този съвет, през последните месеци имат обща законодателна дейност, пряко свързана със съдебната реформа и с борбата с корупцията и престъпността. Конкретно в сектор "Съдебна реформа" парламентарният съвет към настоящия момент е внесъл над 50 промени в закони, свързани с административното правосъдие и осигуряването на бърз и справедлив съдебен процес, каза още Петков. По думите му парламентарният съвет е внесъл и няколко поправки в Наказателния кодекс, свързани с предотвратяването на контрабандата и злоупотребата при търговията с горива и метали.

Споделяне

Още по темата

Още от България